sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kaavojen muokkauksen lyhyt oppimäärä: yläosan kaava

Kaavojen muokkaus, tuo pelottava asia, on hetken kuluttua askeleen lähempänä omaa kaavojen muokkauksen mukavuusaluettasi, jos et ole juurikaan aikaisemmin muutellut valmiskaavoja suuntaan tai toiseen. Aloitan tämän yksinkertaistetun pikaohjeistuksen yläosan kaavojen tarkistusmittauksilla ja pienillä kaavamuutoksilla, joita voi jokaiseen kaavaan tehdä ohjetta soveltaen. Vaikka kuvissa esiintyvät kaavat ja mitattava henkilö ovat feminiinisiä, niin samat ohjeet pätevät myös miesten yläosan kaavojen muokkaukseen.

Piirroksissa esiintyvät kaavat eivät ole millään muotoa mittakaavassa, eivätkä kaavat ole yksi yhteen oikeiden kaavojen kanssa. Tarkoitus on antaa osviittaa yläosan kaavan perusmuokkaukseen. Pahoittelen myös huonoa kuvanlaatua, pikselimössöttäjän kuninkaallisiin kuuluva Paint on apunani, mutta toivotaan silti että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


YLÄOSAN KAAVA

Valmiskaavoissa kannattaa aina tehdä tarkistusmittauksia, jotta vaatteesta tulee kantajalleen mahdollisimman sopiva. Tärkeimpiä mittoja ovat mallista riippuen rinnanympärys (ry), vyötärön ympärys (vy) ja lantion ympärys (ly). Lisäksi muutamia muita tarkistusmittoja on hyvä tehdä, jos haluaa kaavan olevan sopiva esim. pituusmitoissa.






















































  1. Rinnan ympärys
  2. Vyötärön ympärys
  3. Lantion ympärys
  4. Miehustan pituus, eli valmiin yläosan vaatteen pituus.
  5. Etuleveys
  6. Olan pituus
  7. Hihan pituus
  8. Selän leveys
  9. Selän pituus

Vertaa kaavojen mittoja omiin mittoihisi (tai henkilön, jolle vaate valmistetaan). Ota kuitenkin huomioon materiaalin ja vaatteen mallin vaatimat väljyydet, ry + 0 (erittäin joustavat) - 8cm (joustamattomat).

Vartalon ympärysmitat tulee jakaa kahdella ja verrata mittaa kaavojen etu- ja takakappaleen yhteismittaan. Mikäli kaavoissa on liian pienet/isot mitat verrattuna mitattuihin vartalonmittoihin, erotuksen verran lisätään/vähennetään kaavan mitoista, jaettuna tasan etu- ja takakappaleelle.

Kaavan leveydestä saa helpoiten pois (tai lisää), jos halkaisee kaavan keskeltä ja lisää tai vähentää sekä etu- että takakappaleelta tarvittavan määrän. Tarkista tässä tapauksessa aina olan pituusmitta, että se ei muutu liikaa omiin mittoihin verrattuna. Samalla tavalla voi pituusmittoja muutella, eli jos selänpituus on enemmän/vähemmän kuin kaavassa, niin kaavan muokkaus tapahtuu katkaisemalla kaavan ja tekemällä muutoksen selänpituuteen.






























Kaavaa voi muokata itselle sopivaksi myös sivusaumasta, jos muokkaus on maltillista. Muista ottaa huomioon myös hihan pyöriön pituuden muutos, jos lisäät/vähennät etu- ja takakappaleiden sivusaumoista.
Etu- ja takaleveydet vaikuttavat olan pituuteen, eli kädentienkaari asettuu olanpituuden mukaan. Olan pituutta voi muuttaa jonkin verran kädentien pituuden siitä kärsimättä, mutta tarkista kuitenkin hihan pyöriön mitan yhteneväisyys kädentien mittaan. Hihan sopivuus kädentielle on muutenkin aina hyvä tarkistaa, sillä joskus hihan pyöriön kaavassa voi olla isokin syötösvara, joka kannattaa ottaa ommellessa huomioon.




Hihan pyöriön pituutta voi lisätä jossain määrin sivuihin, mutta siinäkin on rajansa. Hihan pyöriön muokkaus korkeammaksi tuo pyöriölle lisää pituutta (näin saadaan mm. pientä poimuvaraa hihaan, samalla avaamalla kaavaa), mutta vie hihalta toimivuutta, eli mitä matalampi pyöriö, sitä helpommin käsi nousee ylös ja taas mitä korkeampi pyöriö, sitä enemmän vaate on ns. seisoskeluvaate. Pieni muutos kaavassa, iso muutos käyttötarkoituksessa.

Jotain juttua vielä saumavaroista. Itselläni on käytössä vaatetusteollisuuden tapa lisätä saumavarat valmiiksi kaavoihin, sillä siten leikkaaminen on helppoa ja kerran lisätyt saumavarat ovat aina valmiina, eikä kaavojen kankaalle asetteluun mene aikaa, kun ei tarvitse enää mittailla kaavojen vaatimia saumavaroja kankaalle.


* * * * *

Vielä loppuun saumavara-asiasta toiseen, eli kiinnittäisin huomion noihin vaatteen kokoamisen kannalta tärkeimpiin näkymättömissä oleviin juttuihin, sillä ilman niitä ei olisi istuvia vaatteitakaan.

"Pienensin kaavaa jättämällä saumavarat pois" 

Kaavan pienentämisessä näkee aika paljon käytettynä tapaa, jossa jätetään saumavarat pois (tai vastaavasti kokoa suurennetaan lisäämällä leveämmät saumavarat). Tämä tapa ei ole hyvä, sillä siinä vaatteen mittasuhteet muuttuvat. Jos leikkaa kappaleet ilman saumavaroja, niin niiden muoto ja koko muuttuvat, samoin myös saumojen pituudet. Varsinkin pääntiellä ja kädenteillä tämä vaikuttaa paljon. Kauluksen ja hupun muotoon sekä kokoon että kiinnitykseen. Kädentien pituus muuttuu suhteessa hihan pyöriöön ja hihan muoto ja koko muuttuvat saumavarojen pois jättämisen tuloksena.

Saumavarojen pois jättäminen muuttaa kaavojen mittasuhteita niin, että ommellessa tulee usein eteen ongelmia ja vaatteen muoto ei vastaa yksityiskohdiltaan alkuperäistä.

Mieluummin kannattaa ottaa pienempi koko, muokata kaavaa leventämällä tai kaventamalla, sekä tehdä tarvittavia muutoksia, tarkistaa mittaamalla saumojen vastaavuudet ja lisätä viimeksi kaikkiin kaavoihin saumavarat. Tällä tavoin usein säästyy mittamuutoksien tuomilta ongelmilta.

* * * * *


Ja jotta en vaikuta liian tiukkapipoiselta näiden ohjeiden kanssa, niin siteeraan tähän loppuun vuosien takaista, erittäin hyvää opettajaani:

"Ei se aina ihan millin päälle ole, sillä saumurissahan on leikkuuterä."

Toinen hyvä sitaatti on:

"Sitten kun tiedät kuinka asia tehdään oikein, ja osaat tehdä niin, voit tehdä miten parhaaksi näet."

Eli tässä postauksessa on varmasti omalaatuisia ohjeita, joihin voi suhtautua rennosti, sillä kuten sanotaan: "Suutarin lapsilla ei ole kenkiä" - tähän se pätee siten, että "Kaavapiirtäjän ohjeissa on oikaisuja"
Toivon siis, että näistä on jotain apua, vaikka millintarkasti ja nuttura tiukalla näitä en ole tehnytkään. Tärkeintähän on, että jokainen meistä saa tehtyä sopivia vaatteita sekä aikuisille että lapsille.

Paljon melua tekstiä tyhjästä muutamasta vinkistä. Seuraavalla kerralla taas muissa aiheissa.

Kaavanpiirtämisiin!



36 kommenttia:

  1. Hah. Eipä ihme, että aina kun teen jonkun vaatteen, joudun sitten valmiista tekeleestä saumuroimaan vähän sieltä sun täältä sisään ja rypyttämään jostain ja lisäämään kiiloja jonnekin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ny usko, että aina :D Sitä paitsi, on niitä huonoja päiviä mullakin - joskus leikkaan vain silmäilemällä ja ilman kaavoja, varsinkin lastenvaatteet. Joskus voi olla niitä maanantaipäiviä.
      Tähän taas lainaus: "Älä tee kuten minä teen, vaan kuten minä sanon" :D

      Poista
  2. Mulla meni tosi pitkään tajuta, että vaikka valitsen kaavalehdestä ns. oikean koon, siitä huolimatta kaava pitäisi kuositella omalle vartalolle sopivaksi ja väljyys valmiskaavoissa ei ole aina sama tietyssä koossa. Olen vain aina ajatellut, että minussa on jotain vikaa kun ei sovi. Vähitellen olen alkanut ymmärtää, minkälaisia muokkauksia oma vartalo vaatii, vaikka siinäkin on paljon opeteltavaa. Lisäksi on sekin valjennut, että kaavalehtien kaavat ja mallikuvat eivät edes välttämättä vastaa toisiaan! Tein mekon, jossa kaavassa+ohjeissa ei ollut rintamuotolaskoksia, mutta mallin päällä kuvassa ne olivat. Omaan mekkoon ne oli myös pakko laittaa, koska muuten se ei olisi istunut yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta. Harvalle kaavat ovat sopivia ilman muokkausta. Lehtien kuvat ovat usein hämääviä ja jostain syystä kuvia otetaan sellaisissa asennoissa, että vaatteen mallia ei voi hyvällä tahdollakaan pelkän mallikuvan perusteella arvata (onneksi on viivapiirrokset). Lisäksi mallikuvissa saatetaan vaatetta vetää takaa tiukemmalle, jotta se näyttää hyvältä mallin päällä. Toki sellaisiakin lehtiä on, jossa vaatteet ovat todenmukaisia.
      Muotolaskoksen puuttuminen kaavasta on kyllä paljon vaikuttava asia.

      Poista
  3. no sen takia olen niin huono piirtämään uusia kaavoja, jos on jo yksi melko hyvä niin sillä mennään... mutta tarpeellinen postaus, Sinä olet niin taitava ja tietävä että oma yritys pystyyn ja neuvoja antamaan!!! eniten tykkäsin tästä
    "Sitten kun tiedät kuinka asia tehdään oikein, ja osaat tehdä niin, voit tehdä miten parhaaksi näet." voi sovelta mihin vain, vaikka kiukuttelevalle ekaluokkalaiselle...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinäkin kaavojen muokkausta osaat, ihan varmasti. Tässä täytyy tuota töihinpaluuta (ja sitä mitä isona tekee) miettimään ihan tosissaan. Tulisiko joku hakemaan minut täältä kotoa töihin? Anyone? :D

      Tuo sanonta soveltuu ihan kaikkeen tosiaankin, varsinkin ekaluokkalaisiin :D

      Poista
  4. Kiitos tästä! Kaavanmuokkaus on mun ärsytysasiani, koulussa (siis siellä peruskoulun kässäntunnilla) inhosin kaavojen piirtämistä ja asettelua kankaalle ja nuppineulaamista ja liidulla piirtämistä ja leikkaamista. Ja siellähän ei niitä kaavoja edes pahemmin muokkailtu! En ainakaan muista sellaista. Nyt sitä pitäisi jaksaa harrastaa, mutta tiedot ja taidot eivät riitä siihen mitä kroppa vaatisi. Tää jotenkin taas asennekasvatti kivasti.

    Tuota aiemmassa kommentissasi mainitsemaasi tapaa kuvata lehtikuvat epäinformatiivisesti muuten ihmettelen kovasti. Muista yhden Moda-lehden, jopssa useampi neule oli kuvattu sillai eteerisesti naistenlehtien tapaan, eikä se kyllä palvele käsityöharrastajaa, vaikka miten kaunista olisikin katsella. Minkähän takia niin ylipäätään tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä liidulla piirtämistä vastaan taistelin peruskouluaikoina, kuten paljon muutakin käsitöihin liittyvää. Olin vastarannankiiski, kyseenalaistin paljon, mutta tein kuitenkin varmaan jotain oikein, kun opettajan antoi hyviä numeroita. :)

      Siinä varmaan on mielikuvamarkkinoinnista kyse: lehti kiinnostaa, mallit näyttävät houkuttelevilta ja kaikki on kivaa - kärjistetysti.
      Olen aina skipannut valokuvat ja katsonut piirroskuvat sekä tarkistanut pienoiskaavojen kappaleet, sillä niistä näkee kaiken oleellisen, ei siitä kiiltokuvasta. Neuleissa on hiukan eri asia, siinä olisi tärkeä saada totuudenmukainen kuva.

      Poista
  5. kysyn nyt vielä ammattilaiselta;) eli sopiiko minulle nn' uimarinhartioille' ennemmän ranglanhiha-malliset vaatteet? se olan osa tavallisissa jää aina niin 'ylös' vaikka mitä kokeilis. siis leveät hartiat ja pitkät kädet, hihoja saa pidennettyä ja se on ihana mutta sitä istuvuutta en osa muokata? en edes tiedä osaatko autta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin katselemassa blogista sun kuvia, kun mun mielestä et ole mitenkään silmiinpistävän leveäharteinen. Y-vartalotyyppiä hiukan, mutta hoikka sellainen. :) Katsot liian kriittisesti itseäsi. :)

      Y-vartalotyypin kannattaa korostaa alaosaa ja häivyttää yläosaa. Yläosassa ei kannata käyttää isoja kauluksia, taskuja tai muita huomiota herättäviä elementtejä.

      Yläosassa voi hartialinjan katkaista juuri raglansaumoilla (itse kyllä olen sitä mieltä, että atleettisilla vartaloilla raglansauma tuo vain lisää urheilullisuutta - tai sitten mieleen tulevat vain tekniset urheiluvaatteet, joissa on raglansauma), mutta oikeanlaisen kaavan löytäminen voi olla työlästä, varsinkin jos haluaa suhteellisen kapealinjaisen vaatteen. Sauman on asetuttava juuri oikeaan paikkaan ja on otettava huomioon myös se, ettei hiha kiristä olkapäältä. Testaamalla ja sovittamalla löytyy se sopiva malli.

      Inverted Triangle Shape hakusanoilla löytyy googlen avulla paljon vinkkejä, tässä esimerkiksi on aika hyvä (ei kylläkään kuvia) artikkeli: http://www.styled247.com/inverted-triangle/

      Nyt mä eksyin kyllä aiheesta ihan sivuraiteille :D

      Poista
  6. Sinä olet ihana Ti, se uusi postaus on kiva ja minä rupean oikein tutkimaan asia, sitä kropan asia. Olen huomannut jo aikoja sitten että kaikki ovat erilaiset/eri-malliset (ja kuvat kun on niin hyviä vääristämään...). Iän myötä on tullut vielä mukavuus niin tärkeäksi että vaatteet on oltavat mukavat päällä ja vielä hyvistä kankaista, se ulkonäkö on jo toisarvoinen, huhhh...Onneksi on mennyttä se aika kun ajattelin :en ikinä uskaltais mennä SE päällä ulos, nyt menen vaikka perunasäkissä jos se on hyvä päällä;) Ja muuten en ole kriittinen, ostovaatteista huoman että oma yläosa on leveä ja litteä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain sinusta inspiraation postaukseen :)
      Olen myös mukavuudenhaluinen (ja kuljen ulkona mukavissa ja järkevissä vaatteissa) verrattuna vaikka kymmenen vuoden takaiseen aikaan (Kuljin silloin vain korkokengissä - enää en edes pysty kävelemään koroilla, kun jalat tulevat kipeiksi).

      Poista
  7. Ihanaa, kun olet kirjoittanut tänne ohjeita! Kiitos paljon - jospa sitä alkais opetella ja tehdä istuvampia vaatteita.

    VastaaPoista
  8. Kiitos hyvästä postauksesta! Osaisitko auttaa, mikä olisi paras tapa lasten kaavoissa huomioida vähän pyöreämmälle lapselle riittävä leveys? Tähän asti olen tehnyt niin, että piirrän paitakaavan koossa 92 cm ja otan leveysmitan koosta 98 cm. Hihan pyöriön reunoille olen myös jokusen millin lisännyt pituutta, jotta se istuu paremmin tuohon suurennettuun leveyteen. Olisiko joku parempi tapa tehdä kokoa leveämpää vaatetta lapselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)

      Olet levittänyt kaavaa juuri siten kuin itsekin tekisin lastenvaatteessa, varsinkin jos olanpituus ja yleensäkin yläosan leveys on sopiva.

      Voi myös tehdä niin, että piirtää sen isomman kaavan hihoineen ja lyhentää kaavasta olan pituutta kuten ylläolevassa viimeisessä kuvassa. Sivusaumalle ei tarvitse tehdä mitään. samoin hiha jätetään muokkaamatta (mittaa kuitenkin kädentie ja hihan pyöriö, että olevat vastaavat). Hihan ja helman pituudet edellisestä koosta -tai mittaat lapselta sopivat hihan- ja paidan pituudet. :)

      Lastenvaatteiden kaavoituksessa kannattaa ottaa myös huomioon se, että lapsen luontainen asento on "vatsakas" eli joskus voi auttaa sekin, että edestä viistottaa kaavaa niin, että lisää alas helmaan lisää väljyyttä ja ylhäällä lisää leveyttä ei tule. Sillä tavoin lastenvaatteeseen saadaan vatsavaraa.

      Poista
  9. Hei, tiedätkö mistä saisi lasten vaatteiden peruskaavoja? Haluaisin opetella kuosittelemaan pienten tyttösten mekkoja...

    VastaaPoista
  10. Sellainen kirja kuin "Lasten pukineiden peruskaavoja" (Arkko, Koskinen ym.) on hyvä peruskaavakirja. Sitä ei vain enää saa kaupoista, eli kirpparit, huutonet ja divarit kannattaa tutkia. Huomasin, että huutiksessa on myynnissä yksi, jossa ei ole kaava-arkkeja mukana, mutta kirjassa on piirtämisohjeet kaavoille, niin normaalikoon kaava-arkkeja ei välttämättä tarvitse.

    VastaaPoista
  11. Onnistuisiko sinulta tehdä postaus aiheesta...leikki-ikäisen tytön a-linjaisen mekon kuosittelu käyttäen peruskaavoja ja mekossa voisi vielä olla jotkut kesäiset hihatkin. Olen täysin uuno mitä tulee peruskaavojen kuositteluun ja olisi kiva saada opastusta ihan tuollaisen perusmekon kaavoituksesta ja miksei vähän vaikeammankin mekon. Sain käsiini tuon yllä mainitsemasi kirjan, mutta kuosittelutaitoa ei oikein ole. Millaisia muutoksia liitteenä olevaan puvun peruskaavaan siis pitää tehdä, että siitä saa käyttökelpoisen mekon? Miten tuollaisesta peruskaavasta saa kuositeltua esim. singoella tyyppisen mekon?
    Olisin kovin iloinen kaikista vinkeistäsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikaisemmin tehnyt postauksen "Hörsellysmekko", jossa kuosittelin peruskaavasta mekon.
      Teen postauksen perusmekoista ehkä myöhemmin :)

      Poista
  12. Ok, se olisi kiva juttu :) Netistä ei tahdo oikein löytyä tietoa aiheesta, tai ainakaan itse en ole onnistunut löytämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat periaatteet toimivat kuin aikuisten kuositteluissa, eli rohkeasti kokeilemaan. :)
      Mekon peruskaava on aika klassinen, jonkin verran olen muistaakseni leventänyt sivusaumasta ja pääntietä muokannut isommaksi. Hiha on aika hyvä tuollaisenaan.

      Poista
  13. Google toi minut, epämääräisen kokoisen ompelija-aloittelijan tänne ja on ihan pakko kiittää näistä ohjeista! Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että näistä on hyötyä kaavanmuokkaukseen. Mukavia ompeluhetkiä! :)

      Poista
  14. Olen pieni (152 cm, 50 kg, vyötärö 72 cm, lantio 93 cm, rinnanympärys 86 cm) lyhytselkäinen, ja selässä on vielä jonkin verran notkoa. Kaikki kaupasta ostamani trikoopuserot jäävät pussille selässä. Olen yrittänyt löytää sellaisen kaavan, jolla saisin tehtyä kauniita trikoopuseroita ilman, että niiden tarvitsisi olla tiukkoja makkarankuoria (joissa taas usein ongelmana selkärypyt, mutta haittaavat kuitenkin vähemmän kuin iso pussi), mutta en ole sellaista löytänyt. Muokkauksiakaan en osaa tehdä, kun pelkkä selän lyhentäminen ei näytä auttavan. Mitä minun siis pitäisi tehdä? Minkämallista puseroa ylipäätään kannattaisi alkaa kokeilla - hieman slimmattua, suoraa säkkiä, sauma rintojen alla, pystysauma selässä tms.? Olen niin kyllästynyt tähän alituiseen kokeilemiseen ja sen toteamiseen, että samanlaista p***aa syntyi kuin olisin kaupastakin saanut. Jos oppisin muokkaamaan valmiita kaavoja, saisin kivannäköisiä puseroita, mutta miten niitä pitäisi muokata?

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Ensin kannattaa kaavasta mitata selän pituus (niskasta keskeltä vyötärölle) ja merkitä se kaavaan. Ylimääräinen mitan mukainen pituus poistetaan sekä etu- että takakappaleelta. Itse joudun muokkaamaan pituutta kaavoissa juuri lyhyen selänpituuden takia :)

      Sen jälkeen poistat ylimääräisen notkon aiheuttaman rypyn. Selkäryppy -sanalla löytyy tuosta oikeasta sivusta "Tunnisteet" -hakemistosta ohje notkoselän muokkaukseen.

      Poista
  15. Hei, onpas hyödyllinen ja havainnollinen kirjoitus tällaiselle aloittelijalle – kiitos vaivannäöstäsi!

    Varsinaisesti eksyin tosin blogiisi, kun etsin en niinkään kaavojen vaan valmismekon yläosan suurentamiseen ohjeita. Leveä rintakehä ja hartiat kun tuovat hihattomankin mekon kanssa haasteita. En ainakaan pikaselailulla löytänyt niin googlesta kuin blogistasikaan mitään, mutta oletkohan sattunut aihetta käsittelemään tai tuleeko mieleen, mistä voisi löytää vinkkejä? Hyvää kirjallisuutta ehkä? Käsiaukkojen (onko niille jotain virallista nimeä?) suurentaminen kävi mielessä ainakin, kun saumavarasta ei ole kauheasti varaa päästää.

    Kiitos tästä blogista, olen sitä itseasiassa joskus aiemminkin selaillut, ja saanut hieman uskoa siihen, että tällainen tumpelokin voi oppia joskus ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja anteeksi viivästynyt vastaus :)

      Valmismekon valitsisin ehkä yläosan mukaan ja pienentäisin alaosaa, jos yläosassa ei ole varaa leventää. Mitään vedenpitävää ohjetta ei suurentamiseen ole, vaan se on mallikohtaista, eli valmisvaatteen sovitusvaiheessa olisi hyvä miettiä koon sopivuus ja korjausmahdollisuudet saumavarojen suhteen. :)

      Poista
  16. Hei ja kiitos todella selkeästä kirjoituksesta. Olen tässä lähiaikoina innostunut valtavasti mekoista ja tehnytkin niitä lyhyen ajan sisään kolmisen kappaletta. jokaisen mekon kanssa on ollut jos minkälaisia ongelmia, mutta pääosin yläosan istuvuusongelmiin on vaikuttanut juurikin se, etten olen mitannut erikseen kaavoja. Olen siis vain luottanut lehden kokotaulukon mittoihin ja siihen, että olen itse niihin sopiva. Sen jälkeen olen kuitenkin saanut huomata, että yläosa on kauhea säkki ja olen lisännyt muutaman muotolaskoksen ja toisaalla ottanut sisään sivusaumoissa. Jatkossa mittaan myös kaavat ja teen niihin muokkaukset, jos tarve niin on. (: Toinen minua ihmetyttänyt asia on se, miten kaavoista ja mallista huolimatta minun tekeleissäni kaula-aukko jotenkin kummasti kasvaa. Vaikka lisään joka suuntaan saman verran saumavaraa, enkä mielestäni venytä kangasta. Jatkossa varmaan pitää lisätä extrasaumavara kaula-aukkoon, jotta se pysyy pienempänä. Vinkkejä otetaan vastaan! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista, näitä on aina mukava saada. :)
      Kaula-aukon koon kasvaminen on mielenkiintoinen ongelma, jos venymisestä ei ole kyse. Mystistä. :)
      Mitään vinkkivitosia ei ole nyt antaa muuta kuin jo oma pohdintasi, että lisäät ekstrasaumavaran pääntielle. :)

      Poista
  17. Kiitos selkeistä kaavapiirroksista! Ymmärrän asiat piirrettynä kaikkein parhaimmin... Nyt aion aloittaa avullasi kuosittelun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina, oikein mukavia kaavanpiirtohetkiä :)

      Poista
  18. Hei, osaisitko kertoa, mikä on puseron kaavassa vialla, kun tuntuu, että se haluaa siirtyä olkapäiden yli taaksepäin? Olen koittanut pidentää takakappaleen yläosaa, mutta se ei lienekää ratkaisu tähän....samoin olen koittanut olla tarkka hihan istuttamisen kanssa, ripustanut sen niin, että asettuu / laskeutuu kauniisti, harsinut jne jne.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poista kaavasta etukappaleen olalta ja lisää pala takakappaleen olalle kaavaan. Hihan istutus uusiksi. :)

      Poista
  19. Niin paljon opiskeltavaa on täällä Blogissa!
    Voinko trikoo kankaalle asettaa kaavat miten päin haluan? En vinoon, mutta pystysuoraan tai vaakasuoraan. Varsinaista lankasuoraa en näe niin hyvin. Mielestäni tein kerran ihan onnistuneesti lepakkohihaisen trikoopuseron, jossa asettelun kaavat "kankaan viivojen" vastaisesti, mutta paidasta tuli hyvä, eikä se vedättänyt. Nyt ostin kallista trikoota, enkä uskalla leikata. Kangas on 150cm leveää, ja mietin pitääkö minun välittää jostain, kun mietin miten taloudellisesti asetan kankaan ja kaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluusti langansuuntaan trikookin, mutta toki voi leikata poikkisuuntaan, mutta muistaa kaikki kappaleet leikata samaan suuntaan, ettei sekä pystyyn että vaakaan samassa vaatteessa.
      Kuvio kannattaa myös ottaa huomioon, jos tekee ei yksiväristä. :)

      Poista