keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Hanskat

Miesten hanskat ulkoilukankaasta fleecevuorilla.

Hanska, rukkanen, ommeltu lapanen - tuolla lämpimällä käsineellä on yhtä monta nimeä kuin on materiaaleja, joista näitä mainioita talven pelastajia voit ommella. Ohjeita ommeltavien hanskojen tekoon on useita, mutta tämä eroaa niistä siten, ettei tässä mallissa ole kämmenen kohdalla poikittaissaumaa, vaan peukalon rakenne muodostuu pystysauman avulla.

Aloita kaavan piirtäminen asettamalla käsi paperin päälle peukalo hiukan sivulle suunnattuna. Piirrä kämmenen ääriviivat jättäen sivuille ja sormenpäihin hiukan väljyyttä. Muokkaa kaavasta symmetrinen (toki voit halutessasi tehdä myös kämmenen ääriviivoja mukailevan kaavan). Merkitse kaavaan ranne (katkoviiva), peukalon haara ja peukalon korkeus. Muista jättää taas hiukan väljyyttä merkintöihin.

Mittaa kaavan alareunasta keskikohta ja piirrä kohtisuora viiva peukalon korkeuden viivaa kohti. muotoile peukalon pää pyöreäksi ja jatka peukaloviiva peukalon haaramerkintään kaavan sivuun. Lisää kaavaan vielä kaareva viiva, joka lähtee sivusta peukalon haaramerkistä alaspäin kohti keskiviivaa. Muista merkitä kaavaan punaisella merkityt hakkimerkit, joiden avulla saat kohdistettua kappaleet toisiinsa.
Nyt sinulla on valmis hanskan peruskaavapohja piirrettynä. Merkitse kaavaan ranneviivan mukaan kuminauhakuja pitempään hanskaan ja resorirannekkeellisen hanskan pituus. Tähän resorihanskaan lisätään erikseen resoriranneke halutun pituisena.


Kopioi peruskaavasta hanskan kappaleet ja lisää niihin 0,7cm (paininjalan leveys) saumavarat
 • Kämmenen ulkopuoli
 • Kämmenen sisäpuoli
 • Peukalon ulkopuoli
 • Peukalon sisäpuoli 

Kaikki kappaleet leikataan 
 • 2 x päällikankaasta 
 • 2 x vuorikankaasta 
 • 2 x välivuoresta, jos tarvitaan lisälämpöä

Vuorin ompelu.


Ompelujärjestys
 1. Ompele peukalon sisäpuoli kiinni kämmenen sisäpuoleen kaarevasta reunasta. Aloita ompelu saumanvaran leveyden verran reunasta (kuva 1.).
 2. Ompele peukalon ulkopuoli kiinni peukalon sisäpuoleen ja kämmenen sisäpuoleen. Älä ompele saumojen päältä, vaan lopeta edestakaisompeleella ennen saumaa ja aloita uudelleen sauman jälkeen. Näin ommeltuna ei tule saumojen yhdyskohtiin ruttuja tai myttyjä. Kuvissa sama kiinnityssauma kuvattuna molemmin puolin (kuvat 1. ja 2.).
 3. Ompele kämmenen sisäpuoli kiinni kämmenen ulkopuoleen. Muista taas peukalon sauman ylityksen ennen lopetus ja jälkeen aloitus (kuva 3.). 

Valmiiksi ommeltu vuori. Vielä päällisen ompelu ja kappaleiden yhdistäminen.

______________________

Mikäli teet ohjeella hanskoja omaan käyttöösi, niin mainitsethan mistä olet kaavaohjeen saanut, kiitos. 
Mukavia ompeluhetkiä!
______________________

28 kommenttia:

 1. Tämä kaava tuli tarpeeseen. Kiitos!
  Hilkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tästä on hyötyä. Mukavia ompeluhetkiä Hilkka :)

   Poista
 2. Taidan uskaltautua ompelemaan, kiitos selkeästä ohjeesta!

  Aurinkoisia ompelupäivä Ulla -Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilemaan rohkeasti :)
   Kiitos samoin, Ulla-Maija :)

   Poista
 3. Ihan mahtava ohje! :) Just lapset valitti kun ei oo tumppuja. Neulominen on niin hidasta, tällä tulee paljon parempia ja nopeammin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen samaa mieltä neulominen on hidasta ja usein käy niin, että se jää yhteen lapaseen :D

   Poista
 4. Kiitos tästä(kin) ohjeesta ja kaavasta! Postauksesi ovat aina niin valaisevia ja ohjeet selkeät!

  VastaaPoista
 5. huippu juttu! kiitos ohjeesta testataan ehdottomasti!

  VastaaPoista
 6. Minä olen hanskan vuoren leikannut pienempänä kuin päällisen, mielestäni siten kankaat istuvat toisiinsa paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sekin on hyvä neuvo, tosin näissä hanskoissa (kaavoissa) olen leikannut samankokoisina, koska saumavarat ovat pienet ja saumankohdissa ei tule vetoja.
   Pienentäessä vuorin kaavaa tulee kuitenkin muistaa, että vuorin ja päällisen yhdyskohdassa sauman tulisi olla samankokoiset.

   Poista
 7. Täytyypä testata :D Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 8. Mitenköhän se kuminauhakuja tässä käytännössä rakentuu...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päällisen nurjalle puolelle ommellaan kapea kuminauha siksakilla tai kolmipistesiksakilla, joko ranteen ympäri asti tai vain sisäranteen puolelle. :)

   Poista
  2. Mä ompelin kuminauhan siksakilla vuoreen, tuli "piilokuminauha" ja päältäpäin näyttää kuin mitään kuminauhaa ei oliskaan. Kun en tajunnut katsoa vastausta täältä :D Hyvät tuli. Tein kahdet pukinkonttiin.

   Poista
  3. Hyvät tuli - se on pääasia :D

   Poista
 9. Kiitos joululahjasta! Helposti löytyi! Rauhallista joulua!

  VastaaPoista
 10. Kiitos (tästäkin) ohjeesta! Hyvin toimi. http://oivanompeluhuone.blogspot.fi/2016/01/joululahjoja.html

  VastaaPoista
 11. Loistava kaavan ohje! Kiitos tästä. Tuli ihania tumppuja. http://onnenapiloita.blogspot.fi/2016/01/tumput-kierrattaen.html

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta, tätä täytyy kokeilla. Meillä kun tallilla noita hanskoja menee hukkaan ihan liikaa... Lööytyyköhän mistään ohjetta jossa pikkurillille olisi oma "yksiö", eli ratsastus kintaat? Saiskohan sen tuosta ohjeesta jotenkin muokattua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Piirtovaiheessa merkitse pikkurillin vaatima leveys ja pituus kaavaan. Halkaise kaava ja pyöristä sormien väli yläosasta. Pikkurillin ja nimettömän väliin tulee molempien sormien pituinen kiilapala. Sormikkaista näkee mallia kuinka kaava muotoutuu. :)

   Poista
 13. Kiitos vinkeistä ja ohjeesta! Tämä lähtee kokeiluun tänä iltana :)

  VastaaPoista