torstai 28. marraskuuta 2013

Huppari alavaralla ja vuoritetulla hupulla

Jokaisella on varmasti se luottokaava, josta mieluiten tekee itselleen paitoja. Joskus on tarvetta myös tehdä huppareita itselle, mutta kaavan testaaminen on tylsää. Hupparin voi kuitenkin näppärästi kaavoittaa itse, jos löytyy se hyvin istuva lempiperuspaidan kaava. Ohjeessa huppari on tehty alavaralla ja vuoritetulla hupulla.

Muutos on yksinkertainen, lisäät keskelle eteen saumavarat ja piirrät etureunoihin alavaran. Hupun kaavan voi piirtää itse tai sen voi etsiä kaavalehdestä, mitata pääntie omasta paidasta sekä valmiista kaavasta ja muuttaa mitat vastaaviksi. Muutos on helppo tehdä  esim. lisäämällä tai vähentämällä hupun alareunan pituutta keskellä takana. Jos paidan kaavan pääntie on alunperin selvästi liian iso/pieni, muutos kannattaa silloin tehdä pääntielle.

Huomioitavan arvoinen asia on vielä miettiä resorien korkeus hihansuihin ja helmaan. Kannattaa tässä vaiheessa mitoittaa hupparin pituus vetoketjun mukaan, eli:  hupun etureuna + etukappaleen etureuna + resorin korkeus = 5cm jaollinen, sillä yleensä vetoketjut myydään 5cm välein (60cm-65cm-70cm jne.).


Perushuppari ilman taskuja. Vetoketju ommellaan hupun etureunoihin saakka.

Alavaran leveys on noin 5cm helmassa, etureunassa ja olalla. Kaarra pääntien kohdalta alavara kauniisti, niin vältyt jyrkiltä mutkilta reunassa. Saumavarat lisätään alavarasassa muuten joka reunaan, mutta ulommainen reuna jää ilman saumavaraa. Keskelle eteen lisään yleensä n. 1,5cm saumavarat, sillä saa enemmän pelivaraa taitteeseen ompeluvaiheessa. 


Alavaran piirtäminen ja saumavarojen määräHupun kaavassa on tärkeää muistaa merkitä olkahakki, sillä alavaran kiinnitetään hupun vuoriin siihen saakka. Keskelle eteen lisätään sama 1,5cm saumavara, sillä siihen ommellaan vetoketju kuten etukappaleeseenkin.


Hupun saumavaratHUPPARIN OMPELUOHJEET
 1. Ompele olkasaumat
 2. Ompele hihat kädenteille, kohdista hakkimerkki olalle. Ompele hiha niin, että hihakappale on alapuolella ja etu- ja takakappaleet ovat päällä. Näin hiha istuu paremmin.
 3. Ompele hihasaumat ja sivusaumat.
 4. Ompele hihansuuresorit putkeksi, taita kaksinkerroin ja ompele hihansuihin.
 5. Ompele hupun keskisauma sekä päällikankaasta että vuorista. Ompele huppukappaleet yhteen kaarevasta etureunastaan. Keskietu-sauma jää auki.
 6. Ompele päällihuppu pääntielle: kohdista keskietu, olkahakit ja hupun takasauma takakappaleen keskitaka-merkkiin. 
 7. Ompele hupun vuori alavaran pääntielle oikeat puolet vastakkain olkahakkiin saakka.
 8. Ompele etukappaleen alareunat kiinni helmaresorin pitkiin sivuihin n. 8cm matkalta.
 9. Ompele alavaran alareunat kiinnni helmaresorin toisiin pitkiin sivuihin.
 10. Ompele vetoketju kiinni etukappaleisiin ja niiden alareunassa oleviin resoreihin taitteelle saakka. Tarkista, että pääntien saumavarat taittuvat alapäin ja saumat ovat kohdakkain (pääntiesauma hupun ja etukappaleen välissä sekä etukappaleen ja helmaresorin välinen sauma).
 11. Aseta alavarat etureunoihin ja pääntielle oikeat puolet vastakkain ja ompele niin, että vetoketju jää etukappaleen ja alavaran väliin. 
 12. Kiinnitä alavara ja etukappale toisiinsa pääntiesaumavaroista: ompele olkasaumasta keskelle eteenpäin vajaa 10cm.
 13. Kiinnitä alavara olkasaumaan saumavaroista ommellen.
 14. Ompele helmaresori kaksinkertaisena kiinni helmaan jättäen keskeltä edestä n. 3cm ompelematta.
 15. Tikkaa paininjalan etäisyydeltä vetoketjun reuna-hupunreuna-vetoketjun reuna.
 16. Silitä saumat ja yksityiskohdat.12 kommenttia:

 1. Kiitos! Pistän talteen ohjeen,vaikka eka yritys onnistuikin jo :)

  VastaaPoista
 2. Lisäänpä tähän kaava-apuun toiveen toisesta aiheesta :) Olisi ihan superhieno juttu, jos joskus ennätettyäsi tekisit selkokieliset ohjeet tästä: http://christinehaynes.blogspot.fi/2013/11/emery-dress-sew-along-how-to-do-full.html Eli tilaa pitäisi rinnuksiin saada, mutta noita ohjeita en ihan tajua ;) Kiitos jo etukäteen, jos toive joskus toteutuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole omasta takaa rinnuksia ja muinoin, kun olen tehnyt vaatteita "ihmisille", niin tätä muokkausta en ole tehnyt kaavoihin näin, sillä olen tehnyt peruskaavan jo niiden rintojen mukaan.
   Mutta laitan mietintään. :)

   Poista
 3. Moikka. Pähkäilin tekeväni tällä ohjeella hupparitakin, mutta mua jäi mietityttämään et kiinnitetäänkö hupun vuoria takaa millään tavalla? En jotenkin löytänyt tästä kohtaa, jossa se ommeltaisiin. Vai enkö vaan ymmärrä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä on sen ompelu, kohdassa 12. Tai paremminkin siinä sen pitäisi olla, tosin sitä ei ole kirjoitettu selkeästi (lue: ollenkaan), sillä se kiinnittyy siinä samalla. :D

   Poista
  2. No nyt ymmärrän miksi mulla oli loppuvaiheessa hupun vuori vielä kiinnittämättä :D
   Kiitos tosi hyvistä ohjeista, tuli täydellinen huppari!

   Poista
  3. Hyvä, että onnistui lopulta, ohjeen kirjoittaja on ajatellut asian, muttei laittanut kirjalliseen muotoon :D

   Poista
 4. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Monta kertaa mietin, että mitä ihmettä olen tekemässä, mutta sitkeästi vaan seurasin ohjetta ja siisti tuli! Tein hupun vielä pussiin mikä lisäsi hieman haastetta :)

  VastaaPoista