tiistai 18. maaliskuuta 2014

KangasnapinläpiKangasnapinläpi
 1. Ompele napinläven kokoinen suorakaide lyhyellä tikillä. Suorakaide kierretään usein kahdesti ympäri, ilman edestakaisompeleita alussa ja lopussa.
 2. Leikkaa napinläpi auki keskeltä ja viistosti kulmista.
 3. Käännä napinläpikaitaleet nurjalle ja taittele ne.
 4. Taiteltu kaitale nurjalta.
 5. Ompele napinläven päihin varmistusommel, joka kiinnittää samalla päätykolmion.
 6. Tikkaa näpinläpi ympäri joko ommelvaosta tai kuten kuvassa, kapeasti reunan päältä.
 7. Napinläpi nurjalta puolelta. 
 8. Merkitse alavaraan napinläven paikka ja leikkaa aukileikkaus keskelle ja viistosti kulmiin. 
 9. Taita aukileikatut varat nurjalle ja ompele alavara kiinni napinläpeen käsin.
Jos materiaali on purkautumatonta, esim. nahkaa tai tiivistä villakangasta, alavaran voi kiinnittää samalla ompeleella kuin oikeanpuolen tikkaus (kuva 6.) ja leikata lopuksi auki reunat siistien.

ps. ohjekuvissa napinläpikaitale on jäänyt epähuomiossa liian pitkäksi (piirtäjä ei ajatellut järkevästi). Sen kuuluisi mennä yli n. 5-7mm. molemmilta puolin napinläpeä, eli saman verran suhteessa kuin kuvassa 7. jää ylä- ja alapuolille.


16 kommenttia:

 1. Voih, näitä ei ole kyllä tullut tehtyä aikoihin - pitäisiköhän ihan ottaa asiakseen ja kokeilla :) Enhän minä edes muistanut näiden olemassaoloa :D

  VastaaPoista
 2. Ei tulis mieleenikään kokeilla;) mutta arvostan, että laitat tänne ohjeita ja kaavoja!

  VastaaPoista
 3. Ei niin.... Meni hermot pelkästään kuvitellessa, että alkaisin moista näprätä. :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä. Hiki ja ehkä itkukin tulee varmaan jos kokeilee, mut hiukan tekis mieli yhteen projektiin. Väännätkö rautalangasta henkiselle blondille: jos tuo tehdään siis esim. takkiin eteen, niin ensin nuo vaiheet 1-7 tehdään siihen etukappaleen päälikankaaseen, sitten kiinnitetään alavara (tai jossain tapauksessa vuori) KE-kohtaan etukappaleelle ja sitten se alavara kiinnitetään napinläpiin kuvaamallasi tavalla (vaiheet 8-9)? Kun eikö muuten oo hankala saada sitä eukappaleen ja alavaran kiinnittävää saumaa ommeltua? Paitsi tietty jos ompelee ne nurja nurjaa vasten ja peittää sen sitten kaitaleella tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri noin kuin ajattelit. En tähän ohjeeseen laittanut muuta kuin tuon pelkän napinläven toteutuspuolen, eli pelkkä tekniikkaopastus :)

   Napinläven paikka mitataan kuten norminapinläven paikka ja alavaran tulee olla ommeltuna paikoillaan ennen vaiheita 8-9, joko ommeltuna etureunaan tai sitten taitteelta. Myös tukemiset ym. puuttuvat tästä ohjeesta, sillä alavarassa ja ehkä myös napinläven kohdalla päällikankaassa kannattaa olla tukikangas.

   Poista
 5. Höh, kommenttini on tainnut jäädä julkaisematta.
  Mutta toista asiaa tulin toimittamaan, sinulle on Tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajamielisyyttä on ollut itselläkin liikkeellä :)

   Kiitos <3

   Poista
 6. Juuri tällaisia pieniä juttuja on vielä kokeilematta, kun en ollut löytänyt kunnollisia selkeitä ohjieta mistään. Mutta täältäpäs löytyy :)

  Sinulle on Ti tunnustus blogissani: http://hellapuu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Mä rakastan näitä! Näitä onkin tullut tehtyä useampi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän näitä aina sirkkojen sijaan, sillä nämä ainakin kestävät käyttöä :)
   Oikein napinläpikäyttöön en ole pitkiin aikoihin kangasnapinläpeä tehnyt, mutta seuraavaan takkiin suunnitelmissa. :)

   Poista
  2. Itse olen käyttänyt vain nappien kanssa mutta tuo nyörin kanssa oli ihan loistovinkki! Se on niin totta että ne sirkat ei kestä, varsinkaan lasten vaatteissa. Ja minulla on lähes joka kerta hankaluuksia niiden niittaamisessa, että osuuko osat kohdalleen:D

   Poista
  3. Ja nyörinreikiin tehtynä siinä jää yksi työvaihe pois, kun alapuolta ei tarvitse kiinnittää (käsin) alavaraan, vaan se pysyy siellä piilossa vuorin sisällä pelkällä ympäritikkauksella päälliseen. :D

   Poista