sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Menneiden aikojen mekko

Ompelurintaman hiljaiselo katkesi hetkeksi perjantaisen ompeluhaasteen suosiollisella avustuksella. Tällä kertaa kaikilla osallistujilla oli tehtävänantona sama trikookuosi, josta sai tehdä mitä halusi. Keltainen sipuli, oranssilla taustalla ja ripauksella ruskeaa, toi heti mieleen 60-luvun minimekot. Lisäsin palan (n. 85cmx85cm) kaveriksi yksiväristä ruskeaa ja ison keltaisen napin. Pikkulikalle 60s mekko. 

Kaavaa mekkoon ei ollut, vaan leikkasin yläosan sopivan t-paidan mukaan ja loput katsoin silmämääräisesti mekon pituuden perustella, hiukan kultainen leikkaus jossain mielen perukoilla kummitellen. Hihan pituuden ratkaisi kankaan riittävyys ja pituutta hihalle saadaan tulevaisuudessa avaamalla kaksinkertaiset hihakäänteet. Tyypilliseen tapaan jätin mekkoon kasvunvaraa myös erittäin reippaan helmakäänteen muodossa. Joku nimittäin ei esipessyt trikoota ennen leikkaamista. 

Kaulus on valmistettu "käänteisenä muotokaitaleena", eli muotokaitaleen oikea puoli on ensin ommeltu pääntien nurjaa puolta vasten, käännetty oikealle puolelle ja tikattu kaitaleen huoliteltu sekä taitettu ulkoreuna kiinni pukuun. Huoliteltu ulkoreuna taittuu helpommin ja siistimmin kuin huolittelematon. Tällä tavoin tehty pääntie vaati tarkkaa asettelua ja silitystä, ettei nurja puoli (varsinkaan olkasaumojen kohdat) näy pääntien reunassa. Myös ulkoreunan kääntäminen ja tikkaaminen kannattaa silittää ja neulata huolellisesti. Siten säästää aikaa ja vaivaa. En laittanut kaitaleeseen tukikangasta, vaikka se olisikin ehkä helpottanut työstämistä, sillä halusin pääntien säilyvän pehmeänä. 22 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä napakymppi! Ei paremmin olisi tuohon kankaaseen muu malli sopia!

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti paras toteutus tästä kankaasta! Ihan huippumekko neitoselle :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos teille kaikile :) :) :)

  VastaaPoista
 4. Lohduttavaa kuulla, ettei joku muukaan esipessyt kangasta ;) ... Tää on IHANA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Jätän kankaat aika usein esipesemättä, ei ehdi - pakko päästä ompelemaan ;)

   Poista
 5. Sievä:) Ihanan selkeä ja tyylikäs pienen neidin mekko.

  VastaaPoista
 6. Ihana oikein sellainen retromekko :)

  VastaaPoista
 7. Voi ihanuus! Tuo kuva tytöstäsi on ihan kuin jostain 60-luvulta poseerausta myöten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan itse vielä poseerasi kameralle, ilman ohjeita. En tiedä mistä pikkulikka on perinyt poseerausgeenin, ei ainakaan äidiltään.
   *tässä kohden voisi kuvitella mgm:n perhekuvissa samankaltaisissa asennoissa* :D

   Poista
 8. Aivan ihania vaatteita teet. Tämä on NIIN ihana.

  VastaaPoista
 9. Väännetäänpä vielä rautalangasta tuo pääntie. Onko tumma kangas vain oikealla puolella? Kuvittelin, että olisi sellainen tuplamuotokaitale, eli tumma kangas nurjalla ja oikealla. Muttei taida olla... Suunnittelen tällaista 60's pääntietä joustamattomaan villakankaaseen. Löytyykö vinkkejä? T. Riikkakp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on tumma kangas vain oikealla puolella. Ompelin muotokaitaleen paikoilleen niin, ettei vaalea vilku päällä ollessa. :)

   Periaatteessa sama tyyli sopii myös joustamattomaan villakankaaseen. Villkakankaiseen vaatteeseen kannattaa laittaa vuori, joten pääntien muotokaitaletta ei tarvita pääntien huolitteluun, vaan vuori hoitaa sen. Muotokaitale on silloin vain ulkonäköseikka :)

   Poista
 10. Kiitän inspiraatiosta, tein itsellenikin paidan käänteisellä muotokaitaleella. Laitoin linkin blogistani tänne. Tuo muotokaitale muuttaa vaatteen ilmettä näppärästi. http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2015/03/hakaneulat-aina-mukana-t-paita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea käyttää koristeommelta vielä muotokaitaleen päällä :)

   Poista