perjantai 17. tammikuuta 2014

Lintu


Kauniskuosinen trikoopaita, jossa pääntie on huoliteltu muotokaitaleella. Muotokaitale ja trikoo ovat oiva yhdistelmä, jos haluaa pääntiestä yksinkertaisen ilman kanttausta tai resoria. Kaitale leikataan pääntien mukaan noin 3-4cm leveäksi. En laita kaitaleeseen liimatukikangasta, jotta pääntie säilyy joustavana, mutta halutessa senkin voi lisätä ja mieluiten joustavasta tukikankaasta.

Muotokaitaleessa on olkapäillä on saumat ja niiden saumavarat käännetään etukappaleen puolelle, siten pääntielle ei tule paksua kohtaa, koska olkasaumojen saumavarat kääntyvät takakappaleen puolelle. Muotokaitale ommellaan pääntielle oikeat puolet vastakkain ja käännetään nurjalle puolelle. Lopuksi kaitale tikataan oikealta puolelta ulkoreunaa pitkin kaksoisneulalla, jousto-ompeleella (hunajakenno tms.) tai peittarilla.

Muotokaitaleen piirtäminen pääntielle. Keskietu- ja keskitaka ovat taitteelta, olan kohdalla saumat.


Niks naks


18 kommenttia:

 1. AAA, se oli muotokaitale! No ilmankos se oli niin poikkeuksellisen siistin näköinen :) eipä ole tullut trikoolla muotokaitale mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muotokaitalehan se :) Käytän paljon trikoolla, varsinkin omissa vaatteissa ja nyt olen laajentanut sen käytön lastenvaatteisiin.

   Poista
 2. On tosiaan kaunis kuosi. Muistan nähneeni, mutta en muista missä, viitsitkö avittaa?

  VastaaPoista
 3. Nanun kuosi Lintu ja printin suunnittelija on PaaPiin Anniina :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Muistelinkin että ehkä Paapiin kuosi. Kaunis ja yksinkertainen, sekä kuosi että toteutus.

  VastaaPoista
 5. Piti tulla vielä tänne kurkkailemaan ihanuutta! Onko tuo pohja sellainen lämmin harmaa? Mietin miksi kuosi saa pääni kääntymään, muistuttaa Siiriä ja Myyryä mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea värejä selittää, mutta ennemmin beige kuin harmaa, tai sanotaanko että maito, johon on lisätty ihan vähän kahvia. Ehkä voi sanoa lämpimäksi harmaaksi Onkohan sellaista edes olemassa. Tosi vaikeaa :D

   Poista
 6. Mietin myös, että miten tämä kuosi on jotenkin niin tutun oloinen. Mutta Sanne-Maija sen sanoikin! Ihan Siiri ja Myyry :) Kaunis kangas on kyllä. Ja kiva tuo muotokaitale. Täytyypä pistää mieleen tuokin idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siiri ja Myyry on mun mielestä ehkä jonkin verran lapsekkaampi, kun tässä taas on kypsyneempää piirrosjälkeä. Se se on, piirrosjälki on selvempi. Toki jotain yhtäläisyyksiä on, mutta sehän on selvää, kun sama piirtäjä. Tyyli on tunnistettavissa ja sehän on vain positiivista :)

   Muotokaitaletta suosittelen kokeilemaan, se pelastaa siinä tilanteessa, kun sopivaa kanttia ei ole. :)

   Poista
 7. Eilen katsoin Voice of Finlandia ja siinä oli kaamea pallomerimies, joka esiintyi lapsille. Yhdellä lapsella oli paita tuosta samasta kankaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauhea, jouduin etsimään jakson ja näkemään sen pallomerimiehen o.O
   Jotain käsittämättömän hirvittävää. Mä pelkäisin, jos oisin lapsi.

   Se paita ja sen kuosi. Ne oli pingviinejä, ei reppanalintuja.

   Tämä kaikki tapahtui ennen aamukahvin juomista, kun oli pakko tarkistaa asia. :D

   Poista
  2. Heh. Johdin sut harhateille. :D

   Poista
 8. Kiitos että jaat viisauttasi meille muille ;) Menee ehdottomasti testiin tämä muotokaitalesysteemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mitä sitä kynttilää pitämään vakan alla ;)

   Poista
 9. Hyviä neuvoja sulta oon saanu aina fb:n kautta, mut täältähän löytyikin melkoinen oppimäärä. Liityin myös lukijaksi. :) Muotokaitaletta täytyy ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa NuppuNeula :)

   Ajattelin koota näitä ohjeita tänne aina sitä mukaa, kun jotain materiaalia tulee tehtyä. Pysyvät tallessa.
   Muotokaitale toimii melkein aina vaatteessa kuin vaatteessa. :)

   Poista
 10. Olen tämän ohjeen jo monesti käynyt lukemassa ja johtui taas mieleen tuosta tekemästäsi äitienpäivä-paidasta, että pitäisikin toteuttaa. Yksi kysymys heräsi: "muotokaitale ommellaan pääntielle oikeat puolet vastakkain ja käännetään nurjalle puolelle." Ompeletko tuon trikoollekin ihan ompelukoneen suora-ompeleella vai saumurilla vai millä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelen kaitaleen saumurilla kiinni pääntielle, siten sauma joustaa hyvin. Nurjalle kääntämisen jälkeen tikkaan ompelukoneella kaksoisneulalla oikealta puolelta. :)

   Poista