torstai 11. helmikuuta 2016

Kaavamallisto Tyyne-Esterille

Tiedättekö tunteen, kun asiat joskus loksahtavat paikoilleen kuin itsestään? Olen pyöritellyt mielessäni kaavojen valmistusta työkseni, mutta ajatuksen tasolta on ollut vaikea edetä eteenpäin. Onneksi tähän tuli ratkaisu kuin itsestään. Marras-joulukuussa osallistuin uravalmennukseen, johon kuului myös työhön tutustumista. Halusin tehdä tutustumisjakson aikana jotain, mistä on omalla alallani hyötyä sekä itselleni että työpaikalle, jossa työskentelisin.

Asun tällä hetkellä niin syrjässä työpaikoista, että oikeastaaan ainoa mahdollisuus työllistyä omalle alalle on perustaa yritys. Halusin kuitenkin vielä miettiä ja testata etänä ja alihankintaperiaatteella työskentelyä ennen kuin astuisin askeleen yrittäjyyteen. Tähän antoi mahdollisuuden uravalmennus ja työhöntutustumispaikkana Tyyne-Esteri. Otin yhteyttä Anni-yrittäjään ja ehdotin yhteistyötä kaavamalliston luomisessa sekä mahdollisuutta olla apuna Tyyne-Esterin osastolla Suomen kädentaidot -messujen aikana. Messuista onkin postaus ollut jo aikaisemmin täällä.

Kaavamalliston suunnittelu oli saumatonta yhteistyötä: Annilla oli toiveita malleista ja kävimme yhdessä läpi yksityiskohtia sekä piirtämiäni mallipiirroksia. Suunnittelupalaverit tapahtuivat etänä, mikä toi tekniikan tärkeäksi osaksi suunnitteluprosessia ja yleensäkin koko malliston valmistusta. Malliston suunnittelu oli suoraviivaista ja nopeaa, selkeät linjat olivat molemmille tärkeitä, toki pienillä twisteillä ja ripauksella menneiden aikojen tunnelmaa.

Malliston ajatuksena oli tehdä kaavavalikoima joustaville materiaaleille, suhteellisen isolla kokohaitarilla ja mikä tärkeintä, tarjota mahdollisimman monille vartalotyypeille muunneltavissa olevia malleja. Mallistoon valikoituivat jakku, hame, mekko, paita ja toppi.

Valittujen mallien viivapiirroksetMallien valinnan jälkeen aloitin kaavoittamisen eri väljyyksillä olevien peruskaavojen piirtämisellä. Halusin tehdä päivitetyt peruskaavat samalla itselleni kaavapankiksi. Peruskaavoista tein kuosittelut valittujen mallien mukaan ja piirsin leikkuukaavat protoja varten. 

Protojen leikkuukaavat.
Protot, eli mallikappaleet valmistin peruskoossa 38 ja pienten mittamuutosten sekä toisten testikappaleiden jälkeen mallisto oli peruskoon kaavojen suhteen valmiina.

Ensimmäisiä kuvia protomalleista ja sovituksista.
Protojen valmistuksen ja sovitusten jälkeen oli seuraavana valmiiden kaavojen sarjonta kokoihin 36-52. Aloitin työn sarjomalla käsin paidan kaikkiin kokoihin, mutta hyvin nopeasti tulin siihen tulokseen, että työtä ei kannata jatkaa muiden mallien kanssa, sillä vaikka käsintehty on loppuun asti ajateltua, niin tehokasta se ei ole, eikä varsinkaan myyntikaavoihin soveltuvaa. Halusimme kaavojen olevan saatavilla myös pdf-kaavoina, joten käsinsarjonta ja sen sähköiseen muotoon saattaminen ei ole kannattavaa. Ulkopuolinen taho suoritti kaavojen digitoinnin ja sarjonnan koneellisesti, jotta kaava olisi digitaalisessa muodossa, helposti tulostettavissa sekä yrityksen puolelta lähetettäväksi paperikaavaksi että ostajalle ladattavaksi pdf-kaavaksi. Kaavojen sarjonnan jälkeen saimme valmiit kaava-arkit tarkistettavaksi. Joidenkin sarjontamuutosten jälkeen tarkistetut kaavat menivät testattavaksi Annin kautta ompelijoille. Kuvia ompelijoiden testiompeluista voi selailla ja ihailla mm. Instagramissa #tyyneesteri ja Tyyne-Esterin sivuilla.

Kaavamallistoon valikoituivat Lyyli-jakku, Aino-toppi, Helena-hame, Aini-paita ja Maija-mekko. Mallit nimettiin meille molemmille tärkeiden naisten nimillä, tällä tavoin mallisto henkilökohtaistui, mikä oli yhteiselle projektille hyvä päätös ja kiitos. Kaavamalliston myyntikaavat löytyvät nyt Tyyne-Esterin verkkokaupasta täältä

Kuva Tyyne-Esteri


Projekti oli hyvin mielenkiintoinen ja jännittäväkin, sillä tämä on esimmäinen kerta, kun kaavojani on myynnissä tässä mittakaavassa. Kokemuksena yhteistyö Tyyne-Esterin kanssa antoi itselle varmuutta siitä, että olen oikealla tiellä. Kaavoitus on se osa-alue, johon haluan panostaa, mikäli päädyn yrittäjäksi. Tietokoneavusteinen kaavoitus- ja sarjonta ovat luonnollisesti seuraavat askeleet. Vanhojen taitojen päivitystä ja laitehankintoja, niistä on mahdollinen yrittäminen rakennettava.

Ellei, ellei joku hae minua täältä kotoa alan töihin. 

Ihmeitäkin voi tapahtua. 
Tämän malliston syntyminen oli yksi niistä.

Kiitos 


~~~~~~~~~~~~~~~~~

15 kommenttia:

 1. Aino ja aini löytyy jo vaatekaapista :) Hienoa työtä!

  VastaaPoista
 2. Ihania kaavoja <3 lisää ihanuuksia odotellaan;)Kaksi jo tilattuna ja lisää tekisi mieli;)

  VastaaPoista
 3. Ihana juttu! Tuo mekkomalli polttelisi, mutta mietin vielä, sopiiko se mun Y vartalolle. :) -RiikkaKP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mekkomallissa on v-pääntie, joka kaventaa hartialinjaa, mutta toisaalta taas kellohihat, jotka korostavat jonkinverran hartioita. Jos on kovin kapea lantio, niin helmaa voisi leventää jonkin verran tai jotenkin muuten korostaa alaosaa? Mietin jopa sitä, että alaosan tekisi kuviollisesta ja yläosan yksivärisestä.

   Poista
  2. Tuo kaksivärinen voisi toimia... Ehkä kokeilen!
   Riikka

   Poista
 4. Oi, miten ihanaa! Paljon onnea yrittäjyydelle sekä hienolle kaavamallistolle. Aino-toppi on minulle mieluisin malliltaan ;) ps. sinun opeillasi olen jo vähän uskaltautunut muokkaamaan kaavoja tselleni sopivimmiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vielä en ole astunut yrittäjäksi, tämä projekti oli tutustumista ja antoi vinkkejä, mitä ja miten kannattaa edetä. Edelleen jatkan blogin parissa kaavaohjeiden tekemistä ja mietin mitä tulevaisuudessa.

   Hienoa, että olet uskaltautunut muokkaamaan kaavoja, kohta se sujuu kuin itsestään :)

   Poista
 5. Loistava kokeilu! Sinulta löytyy osaamista ja tietoa kaavoituksessa. Rohkeasti vaan jatkamaan ja sivutoimisesti edes yrittäjän polulle. Mekkokaava ja toppi voisivat olla itselle mieluisia kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :)
   Täytyy kerätä rohkeutta, jotta joskus uskaltaisi astua uudelle tielle.

   Poista
 6. Olen jo kauan ihaillut sun taitojasi, hyvät kaavat olet suunnitellut. Vielä en ole tilannut mutta harkinnassa on ainakin jakku ja ehkä tuo toppi. Ihanat perusmallit :)

  VastaaPoista