torstai 28. marraskuuta 2013

Huppari alavaralla ja vuoritetulla hupulla

Jokaisella on varmasti se luottokaava, josta mieluiten tekee itselleen paitoja. Joskus on tarvetta myös tehdä huppareita itselle, mutta kaavan testaaminen on tylsää. Hupparin voi kuitenkin näppärästi kaavoittaa itse, jos löytyy se hyvin istuva lempiperuspaidan kaava. Ohjeessa huppari on tehty alavaralla ja vuoritetulla hupulla.

Muutos on yksinkertainen, lisäät keskelle eteen saumavarat ja piirrät etureunoihin alavaran. Hupun kaavan voi piirtää itse tai sen voi etsiä kaavalehdestä, mitata pääntie omasta paidasta sekä valmiista kaavasta ja muuttaa mitat vastaaviksi. Muutos on helppo tehdä  esim. lisäämällä tai vähentämällä hupun alareunan pituutta keskellä takana. Jos paidan kaavan pääntie on alunperin selvästi liian iso/pieni, muutos kannattaa silloin tehdä pääntielle.

Huomioitavan arvoinen asia on vielä miettiä resorien korkeus hihansuihin ja helmaan. Kannattaa tässä vaiheessa mitoittaa hupparin pituus vetoketjun mukaan, eli:  hupun etureuna + etukappaleen etureuna + resorin korkeus = 5cm jaollinen, sillä yleensä vetoketjut myydään 5cm välein (60cm-65cm-70cm jne.).


Perushuppari ilman taskuja. Vetoketju ommellaan hupun etureunoihin saakka.





















Alavaran leveys on noin 5cm helmassa, etureunassa ja olalla. Kaarra pääntien kohdalta alavara kauniisti, niin vältyt jyrkiltä mutkilta reunassa. Saumavarat lisätään alavarasassa muuten joka reunaan, mutta ulommainen reuna jää ilman saumavaraa. Keskelle eteen lisään yleensä n. 1,5cm saumavarat, sillä saa enemmän pelivaraa taitteeseen ompeluvaiheessa. 


Alavaran piirtäminen ja saumavarojen määrä



Hupun kaavassa on tärkeää muistaa merkitä olkahakki, sillä alavaran kiinnitetään hupun vuoriin siihen saakka. Keskelle eteen lisätään sama 1,5cm saumavara, sillä siihen ommellaan vetoketju kuten etukappaleeseenkin.


Hupun saumavarat



























HUPPARIN OMPELUOHJEET
  1. Ompele olkasaumat
  2. Ompele hihat kädenteille, kohdista hakkimerkki olalle. Ompele hiha niin, että hihakappale on alapuolella ja etu- ja takakappaleet ovat päällä. Näin hiha istuu paremmin.
  3. Ompele hihasaumat ja sivusaumat.
  4. Ompele hihansuuresorit putkeksi, taita kaksinkerroin ja ompele hihansuihin.
  5. Ompele hupun keskisauma sekä päällikankaasta että vuorista. Ompele huppukappaleet yhteen kaarevasta etureunastaan. Keskietu-sauma jää auki.
  6. Ompele päällihuppu pääntielle: kohdista keskietu, olkahakit ja hupun takasauma takakappaleen keskitaka-merkkiin. 
  7. Ompele hupun vuori alavaran pääntielle oikeat puolet vastakkain olkahakkiin saakka.
  8. Ompele etukappaleen alareunat kiinni helmaresorin pitkiin sivuihin n. 8cm matkalta.
  9. Ompele alavaran alareunat kiinnni helmaresorin toisiin pitkiin sivuihin.
  10. Ompele vetoketju kiinni etukappaleisiin ja niiden alareunassa oleviin resoreihin taitteelle saakka. Tarkista, että pääntien saumavarat taittuvat alapäin ja saumat ovat kohdakkain (pääntiesauma hupun ja etukappaleen välissä sekä etukappaleen ja helmaresorin välinen sauma).
  11. Aseta alavarat etureunoihin ja pääntielle oikeat puolet vastakkain ja ompele niin, että vetoketju jää etukappaleen ja alavaran väliin. 
  12. Kiinnitä alavara ja etukappale toisiinsa pääntiesaumavaroista: ompele olkasaumasta keskelle eteenpäin vajaa 10cm.
  13. Kiinnitä alavara olkasaumaan saumavaroista ommellen.
  14. Ompele helmaresori kaksinkertaisena kiinni helmaan jättäen keskeltä edestä n. 3cm ompelematta.
  15. Tikkaa paininjalan etäisyydeltä vetoketjun reuna-hupunreuna-vetoketjun reuna.
  16. Silitä saumat ja yksityiskohdat.



lauantai 23. marraskuuta 2013

Asusteita lapselle

Perjantai, tuo ompelujumin selätyspäivä (aka haasteompeluilta) oli taas* eilen. Tällä kertaa materiaali oli rajattu, punainen pitsisydänkuosinen elastaanitrikoo, johon sai liittää kotoa löytyviä materiaaleja.

Tein hiipallisen kypärämyssyn, jonka vuoritin vihreällä fleecellä. Kaavan olin jo piirtänyt aikaisemmin vanhasta hyväksi havaitusta kirppikseltä löytyneestä kypärämyssystä, joka tosin oli villaneulosta ja vuoritettu trikoolla.
Kahden tunnin aikaraja tuntui kuitenkin liian pitkältä pelkälle päähineelle, joten päätin tehdä myös hanskat. Hanskojen kaavan piirsin lennossa käytössä olevista talvihanskoista, joiden malli oli mielestäni käteen istuva.

Viime hetkillä päätin vielä leikata fleecen jämätilkusta kaulaliinan, johon jouduin tekemään laskoksia ja pujotusrenkaan, koska huivin pituus ei enää riittänyt solmimiseen.


















































Kahden tunnin valmistusajan (sisältää leikkaamisen ja ompelun) umpeudettua valmiista työstä otetaan kuva, joka ei aina valotuksellisesti ole huippuluokkaa (koska marraskuun pimeys), mutta josta saa hyvin selville mitä on saanut haasteessa aikaiseksi. Tällä kertaa siis tällainen asustesetti:

"Valmis"




















Hanskojen synnytyksen kaavoituksen periaate














* tuntuu joskus, että aina on "elämäni murmelina" perjantai, mikä on kyllä ihan positiivista

  • koska viikonloppu
  • koska ompeluilta

torstai 21. marraskuuta 2013

Kylpytakki

Kylpytakki on ompeluryhmän perjantaihaasteen satoa. Haasteessa annettiin inspiraatioksi naamari, jonka perusteella kahdessa tunnissa valmistettava ompelutyö oli tehtävä. Otin ns. villin kortin, jonka ansiosta sähköpostiini kilahti viiksekäs kissanaamari. Visio oli heti selvä.

Vaaleanpunavalkoinen = kauan kaapissa pyörinyt raitajoustofrotee.
Tarve = kylpytakki
Viikset = (vaati hiukan mietintää) Freddie Mercury.
Päivän biisi = Tietenkin tämä

*mitä ihminen ei tekisi ompeluhaasteen eteen*










































Leikkasin kylpytakin ilman sivusaumoja, koska raitojen kohdistaminen joustofroteessa ei ole niitä kaikkein hauskimpia ompelujuttuja.

Kylpytakin etu- ja takakappaleen leikkuusuunnitelman ja hihan kaavan leikkuuohje on suuntaa antava ja ilman mittoja piirretty. Tarkista omat mitat ennen leikkaamista. Huomaa, että katkoviivalla merkitty leikkuuviiva leikataan vain kahdesta alemmasta kankaasta, eli etukappaleilta. Takakappaleen pääntie leikataan vain keskitaka-taitteelta.

Leikkaa etu-ja takakappaleen ja hihan lisäksi vielä pääntie- ja etureunakaitale sekä kylpytakin vyö.







Ompelujärjestys

  1. Ompele olkasaumat.
  2. Ompele hihan sisäsauma.
  3. Ompele hiha kädentielle, kohdista olkahakki olkasauman kohdalla ja hihan sisäsauma kädentien pohjukkaan.
  4. Ompele pääntien- ja etureunan kaitele paikoilleen.
  5. Huolittele ja käännä helma ja hihansuut.
  6. Valmista vyö.
  7. Tee halutessasi vyönlenkit sivuun, jotta ensimmäisen käyttökerran jälkeen et hukkaa vyötä.
Hienosäätönä voit tehdä pääntien- ja etureunan kaitaleen päihin käänteet (taita kaitaleen pää oikeat puolet vastakkain, ompele pohjukka ja käännä) ja ommella kaitaleiden päät helman käännevaran sisälle taitteeseen, siten kulmista tulee siistit. 






torstai 7. marraskuuta 2013

Kadonneen muotolaskoksen metsästys

Takkikausi on nyt kuumimmillaan, uusia talvitakkeja syntyy kuin sieniä sateella. Täydellisen takkikaavan metsästys käy kuumana. Tällä hetkellä takkirintamalla on suosiossa hupputakki, joka on hiukan vartalonmukainen ja jossa on aavistuksen A-linjainen helma. Kaavoitin itselleni viime talvena omien mittojen mukaisen takin ja sen sovituksessa tuli eteen perusongelma: muodot puuttuivat. Kaavaan piirsin valmiiksi rintamuotolaskoksen ja sovituksen jälkeen lisäsin kaavoihin sekä takkiin taakse muotolaskokset.







Muotolaskosten lisääminen sovituksessa on hankalaa yksin. Sovituskaverin puuttuessa on kätevää lisätä kaavaan tai takkikappaleisiin muotolaskokset aluksi laskukaavan mukaan neulaamalla tai harsimalla. 
Määritä kaavaan oma vyötärön paikkasi ja mittaa keskitakasaumasta 1/10 kaavan rinnanympäryksestä kädentien kohdalta ja lantion kohdalta. Piirrä tähän apuviiva (jos piirrät kaavoja, vaatteeseen merkinnät nuppineuloilla). Vyötärön kohdalta muotolaskoksen syvyys on yleensä 3cm, mutta kokeilemalla ja sovittamalla oikea syvyys löytyy, se riippuu myös omista mitoista ja selän mallista verrattuna kaavan mittoihin. Muotolaskos alkaa n. 2cm kädentien alapuolelta ja päättyy noin 5cm ennen lantion leveintä kohtaa. Mutta. tämäkin täytyy sovittaen testata ja muokata sen perusteella. 



































Takana olevat muotolaskokset tuovat takille muotoa lähinnä sivusuunnasta katsottuna, vaikka toki ne kaventavat myös yleisvaikutelmaa. Muotojen esiin tuomiseen auttaa usein lisäksi sivusauman kaartaminen sisään vyötärön kohdalla. Myös helman leventäminen tuo takkiin A-linjaa, joka antaa vartalolle tiimalasivaikutelmaa. Helman leventämisessä on muistettava lopuksi aina tarkistaa, että sivusauma on helman suhteen suorassa kulmassa, niin helma kaartuu kauniisti. Kuvassa sivusauman muutos on tehty vain takakappaleelle, mutta sama täytyy tehdä myös etukappaleelle.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Meistä jokainen on erilainen

Pieni katsaus siihen, miksi esimerkiksi valmiskaavat tai valmiit peruskaavat eivät ole aina juuri sinulle sopivia. Meistä jokainen on erilainen ja se on ihan normaalia. On päärynää ja omenaa, atleettia ja laatikkoa, tiimalasia ja timanttia, eri kirjainvaihtoehdoista puhumattakaan.










Tunnistatko itsesi näistä kirjaimista?


Minä olen H, tasapaksu pökkelö. Tasapaksuus vielä korostuu sillä, että rinnanympärys on pieni ja selänpituus on lyhyt. Tähän lisätään kapeahkot hartiat ja paksut käsivarret. Vanhemmiten poikamainen H-vartalo on muuttunut siis hiukan kuhmuraiseksi tai ainakin pehmennetyksi Hooksi. Vaatekoosta pari numeroa isompaan siirtyminen on tuonut omat haasteensa, mutta edelleen se sama H-tyyppi sieltä löytyy.

Vältän vyötärön korostamista ja poikkisaumojen käyttöä yläosan vaatteissa, sillä lyhyt selkä ja olematon vyötärö täytyy häivyttää. Parhaiten se tapahtuu aavistuksen slimmatulla suoralla linjalla ja tarvittaessa alaslasketulla vyötäröllä. Kaulukset ja huivit tuovat yläosaan runsautta. Rintataskut olisivat pienirintaisen pelastus, mutta jostain syystä ne tuntuvat vaatteissa vierailta. Vältän liian kapeita hihoja makkarankuoriefektin takia, samoin raglansauman käyttöä, koska se kaventaa hartioita entisestään. Olkalinjan on oltava juuri kohdallaan, sillä liian lyhyt olkasauma nostaa hihan pyöriön liian ylös olkaluusta ja sen seurauksena käsivarsi näyttäisi liian pyöreältä (ranskanpullaefekti). Venepääntie leventää kivasti hartioita ja tunikassa hiukan A-linjaisesti vyötäröltä levenevä linja tuo optisen harhan tiimalasista. Alaosassa olen retkahtanut kapeisiin farkkuihin vaikka ne eivät ole välttämättä se paras vaihtoehto. Suoralinjaiset housut olisivat parhaat, mutta palaan niihin sitten takaisin, kun tämä slimmien farkkujen voittokulku on taas ohitse.

On kyllä vaikea sanoa itsestä niitä hyviä puolia. Ehkä alaosa kuitenkin, sillä housujen valinta ei koskaan ole tuottanut vaikeuksia. Kapeat ja suht pitkät jalat (lyhytselkäisen onni) antavat vapauden valita lähes minkälaisia housuja tahansa (ja kuitenkin nyt pitäydyn niissä kapeissa farkuissa). Olin erittäin onnellinen, kun 90-luvulla alkoi matalavyötäröisten housujen esiinmarssi, sillä korkeavyötäröiset housut ovat lyhytselkäisen piinaa. Nykyinen linja tosin alkaa taas nousemaan, mutta toivotaan, että kylkiluuni pysyvät edelleen turvassa ihan niiltä korkeimmilta housunvyötäröiltä.


Kuva täältä



















Minkälainen sinä olet? Mitkä ovat parhaita puoliasi? Mitä haluat häivyttää?

Oman vartalotyypin hahmottaminen ja hyväksyminen on prosessi, joka antaa paljon. Oman vartalotyypin määritteleminen auttaa vaatteiden valinnassa ja tietenkin myös kaavoituksessa, sillä pukeutumisvinkeistä voi napata ne itselle sopivat vaihtoehdot ja niiden avulla voi etsiä valmiskaavoista (tai kaavoittaa itse) juuri omaa vartaloa imartelevia malleja. On hienoa huomata, että vaate korostaa hyviä puolia ja häivyttää niitä, joita haluaa piiloon.

Netistä löytyy valtavasti tietoa vartalotyypeistä ja vinkkejä pukeutumiseen. Jaottelussa voidaan puhua kirjaimista, hedelmistä tai muodoista, mutta sisältö pysyy samana.  Täältä esimerkiksi löytyy mukavasti tietoa suomenkielellä eri vartalotyypeistä ja vinkkejä parhaiden puolien korostamiseen. Täällä on taas yksi esimerkki ulkomaisesta sivustosta. Lisää sivustoja ja tietoa vartalotyypeistä löytyy ystävämme googlen avustuksella.

Tutustu sinäkin omaan vartalotyyppiisi ja löydä vinkit juuri itsellesi sopiviin vaatteisiin.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kaavojen muokkauksen lyhyt oppimäärä: yläosan kaava

Kaavojen muokkaus, tuo pelottava asia, on hetken kuluttua askeleen lähempänä omaa kaavojen muokkauksen mukavuusaluettasi, jos et ole juurikaan aikaisemmin muutellut valmiskaavoja suuntaan tai toiseen. Aloitan tämän yksinkertaistetun pikaohjeistuksen yläosan kaavojen tarkistusmittauksilla ja pienillä kaavamuutoksilla, joita voi jokaiseen kaavaan tehdä ohjetta soveltaen. Vaikka kuvissa esiintyvät kaavat ja mitattava henkilö ovat feminiinisiä, niin samat ohjeet pätevät myös miesten yläosan kaavojen muokkaukseen.

Piirroksissa esiintyvät kaavat eivät ole millään muotoa mittakaavassa, eivätkä kaavat ole yksi yhteen oikeiden kaavojen kanssa. Tarkoitus on antaa osviittaa yläosan kaavan perusmuokkaukseen. Pahoittelen myös huonoa kuvanlaatua, pikselimössöttäjän kuninkaallisiin kuuluva Paint on apunani, mutta toivotaan silti että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


YLÄOSAN KAAVA

Valmiskaavoissa kannattaa aina tehdä tarkistusmittauksia, jotta vaatteesta tulee kantajalleen mahdollisimman sopiva. Tärkeimpiä mittoja ovat mallista riippuen rinnanympärys (ry), vyötärön ympärys (vy) ja lantion ympärys (ly). Lisäksi muutamia muita tarkistusmittoja on hyvä tehdä, jos haluaa kaavan olevan sopiva esim. pituusmitoissa.






















































  1. Rinnan ympärys
  2. Vyötärön ympärys
  3. Lantion ympärys
  4. Miehustan pituus, eli valmiin yläosan vaatteen pituus.
  5. Etuleveys
  6. Olan pituus
  7. Hihan pituus
  8. Selän leveys
  9. Selän pituus

Vertaa kaavojen mittoja omiin mittoihisi (tai henkilön, jolle vaate valmistetaan). Ota kuitenkin huomioon materiaalin ja vaatteen mallin vaatimat väljyydet, ry + 0 (erittäin joustavat) - 8cm (joustamattomat).

Vartalon ympärysmitat tulee jakaa kahdella ja verrata mittaa kaavojen etu- ja takakappaleen yhteismittaan. Mikäli kaavoissa on liian pienet/isot mitat verrattuna mitattuihin vartalonmittoihin, erotuksen verran lisätään/vähennetään kaavan mitoista, jaettuna tasan etu- ja takakappaleelle.

Kaavan leveydestä saa helpoiten pois (tai lisää), jos halkaisee kaavan keskeltä ja lisää tai vähentää sekä etu- että takakappaleelta tarvittavan määrän. Tarkista tässä tapauksessa aina olan pituusmitta, että se ei muutu liikaa omiin mittoihin verrattuna. Samalla tavalla voi pituusmittoja muutella, eli jos selänpituus on enemmän/vähemmän kuin kaavassa, niin kaavan muokkaus tapahtuu katkaisemalla kaavan ja tekemällä muutoksen selänpituuteen.






























Kaavaa voi muokata itselle sopivaksi myös sivusaumasta, jos muokkaus on maltillista. Muista ottaa huomioon myös hihan pyöriön pituuden muutos, jos lisäät/vähennät etu- ja takakappaleiden sivusaumoista.
Etu- ja takaleveydet vaikuttavat olan pituuteen, eli kädentienkaari asettuu olanpituuden mukaan. Olan pituutta voi muuttaa jonkin verran kädentien pituuden siitä kärsimättä, mutta tarkista kuitenkin hihan pyöriön mitan yhteneväisyys kädentien mittaan. Hihan sopivuus kädentielle on muutenkin aina hyvä tarkistaa, sillä joskus hihan pyöriön kaavassa voi olla isokin syötösvara, joka kannattaa ottaa ommellessa huomioon.




Hihan pyöriön pituutta voi lisätä jossain määrin sivuihin, mutta siinäkin on rajansa. Hihan pyöriön muokkaus korkeammaksi tuo pyöriölle lisää pituutta (näin saadaan mm. pientä poimuvaraa hihaan, samalla avaamalla kaavaa), mutta vie hihalta toimivuutta, eli mitä matalampi pyöriö, sitä helpommin käsi nousee ylös ja taas mitä korkeampi pyöriö, sitä enemmän vaate on ns. seisoskeluvaate. Pieni muutos kaavassa, iso muutos käyttötarkoituksessa.

Jotain juttua vielä saumavaroista. Itselläni on käytössä vaatetusteollisuuden tapa lisätä saumavarat valmiiksi kaavoihin, sillä siten leikkaaminen on helppoa ja kerran lisätyt saumavarat ovat aina valmiina, eikä kaavojen kankaalle asetteluun mene aikaa, kun ei tarvitse enää mittailla kaavojen vaatimia saumavaroja kankaalle.


* * * * *

Vielä loppuun saumavara-asiasta toiseen, eli kiinnittäisin huomion noihin vaatteen kokoamisen kannalta tärkeimpiin näkymättömissä oleviin juttuihin, sillä ilman niitä ei olisi istuvia vaatteitakaan.

"Pienensin kaavaa jättämällä saumavarat pois" 

Kaavan pienentämisessä näkee aika paljon käytettynä tapaa, jossa jätetään saumavarat pois (tai vastaavasti kokoa suurennetaan lisäämällä leveämmät saumavarat). Tämä tapa ei ole hyvä, sillä siinä vaatteen mittasuhteet muuttuvat. Jos leikkaa kappaleet ilman saumavaroja, niin niiden muoto ja koko muuttuvat, samoin myös saumojen pituudet. Varsinkin pääntiellä ja kädenteillä tämä vaikuttaa paljon. Kauluksen ja hupun muotoon sekä kokoon että kiinnitykseen. Kädentien pituus muuttuu suhteessa hihan pyöriöön ja hihan muoto ja koko muuttuvat saumavarojen pois jättämisen tuloksena.

Saumavarojen pois jättäminen muuttaa kaavojen mittasuhteita niin, että ommellessa tulee usein eteen ongelmia ja vaatteen muoto ei vastaa yksityiskohdiltaan alkuperäistä.

Mieluummin kannattaa ottaa pienempi koko, muokata kaavaa leventämällä tai kaventamalla, sekä tehdä tarvittavia muutoksia, tarkistaa mittaamalla saumojen vastaavuudet ja lisätä viimeksi kaikkiin kaavoihin saumavarat. Tällä tavoin usein säästyy mittamuutoksien tuomilta ongelmilta.

* * * * *


Ja jotta en vaikuta liian tiukkapipoiselta näiden ohjeiden kanssa, niin siteeraan tähän loppuun vuosien takaista, erittäin hyvää opettajaani:

"Ei se aina ihan millin päälle ole, sillä saumurissahan on leikkuuterä."

Toinen hyvä sitaatti on:

"Sitten kun tiedät kuinka asia tehdään oikein, ja osaat tehdä niin, voit tehdä miten parhaaksi näet."

Eli tässä postauksessa on varmasti omalaatuisia ohjeita, joihin voi suhtautua rennosti, sillä kuten sanotaan: "Suutarin lapsilla ei ole kenkiä" - tähän se pätee siten, että "Kaavapiirtäjän ohjeissa on oikaisuja"
Toivon siis, että näistä on jotain apua, vaikka millintarkasti ja nuttura tiukalla näitä en ole tehnytkään. Tärkeintähän on, että jokainen meistä saa tehtyä sopivia vaatteita sekä aikuisille että lapsille.

Paljon melua tekstiä tyhjästä muutamasta vinkistä. Seuraavalla kerralla taas muissa aiheissa.

Kaavanpiirtämisiin!