lauantai 6. joulukuuta 2014

Ensinukke



Vauvalle, lapselle ja miksei aikuisellekin sopii hyvin lahjaksi pehmeä ensinukke. Ensinuken kaavaa tai ohjetta en ole mistään löytänyt, joten tein nukkeni 'mitenkässenytolikaan' -menetelmällä, muistellen joskus näkemiäni nukkeja. Ohjeen olen tehnyt jo muutama vuosi sitten vanhempaan blogiin ja muistin virkistykseksi sekä joululahjavinkiksi postaan saman ohjeen uusiksi tehtaamon puolelle. 

Muistaakseni nuken vartalo tehdään (tai ainakin minä tein sen) 40cm x 40cm trikoopalasta, johon ommellaan etupistoilla viisi ympyrää, jotka kiristetään ja täytetään vanulla. Näin saadaan pää, kädet ja jalat. Pään ympyrä kannattaa tehdä hiukan keskikohtaa ylemmäs, jotta jalkojen ja käsien mittasuhteista saadaan oikeanlainen. 

Haalari tehdään yhdestä palasta, olalla on taite, johon leikataan keskelle kaula-aukko. Myssy leikataan taitteelta. 

Kaavat ovat ohjeelliset, eivätkä ole millään muuotoa mittakaavassa.


















Koneella ommellaan haalarista sivusaumat, haarasauma ja myssystä takasauma. Vartalo pujotetaan haalarin sisälle ja ommellaan käsin kiinni sekä kaula-aukosta, että hihan- ja lahkeensuista. Myssy ommellaan myös käsin kiinni päähän. Kasvoihin kirjotaan kolme pientä palluraa tai pistettä kuvaamaan silmiä ja suuta.





maanantai 17. marraskuuta 2014

Lyhyt liehuneuletakki

Sain eilen ompelukaveriltani henkilökohtaisen haasteen, joka olikin haasteiden haaste: jotain värikästä itselle. Mustaharmaa-linjalle livenneenä oli värikkään vaatteen valmistuksen ongelmana materiaalin ja mallin valinta, sillä olisi ollut niin mukava tehdä mustaa ja harmaata.

Löysin kuitenkin jemmoista punaista Nanson kilotrikoota ja Eurokankaan palalaarista ongittua vihreäkuvioista viskoositrikoota. Näistä leikkasin neuletakin ja tuubihuivin. Neuletakin pääntie, etureunat, helma ja hihansuut on huoliteltu ensin saumurilla ja sen jälkeen ommeltu kaksoisneulalla noin 1 cm taite. Viskoositrikoisen tuubihuivin koko leikattuna on 40 cm x 140 cm.

Tehtävä suoritettu.



Tavallinen trikoopaidan kaava on lyhennetty ylälantiolle ja eteen on lisätty hiukan liehuvaraa.
Pääntietä on laskettu ja avarrettu. Hiha on pidennetty. 






























tiistai 11. marraskuuta 2014

Talvipuutarhassa

Unikuun terapiahuoneen suunnittelema Talvipuutarhassa tuo toivottavasti taas lumen takaisin. Viimeistään jouluksi.

Käpynen tukee Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräystä lahjoittamalla 40% kankaan verottomasta hinnasta Roosa nauha -keräykseen.






















































perjantai 31. lokakuuta 2014

Pitsihansikkaat

Pitkästä aikaa perjantain ompeluhaaste sai tekemään jotain, mitä ei välttämättä tekisi muuten. Tyyne-Esteri oli tällä kertaa ompeluhaasteen "matkanjärjestäjänä" ja aamulla avatusta ylläripaketista paljastui mustaa pitsiä, minkä näin heti pitkinä hansikkaina.

Hiukan menneiden aikojen tunnelmaa ja sitäkin enemmän flashbackeja kultaiselle 80-luvulle. Wannabe Madonna -pitsihansikkaat, nuo jokaisen nelikymppisen *must have* halloween-asuste.






































Hansikkaiden kaavat ja ohjeet löytyvät täältä.

tiistai 28. lokakuuta 2014

tiistai 21. lokakuuta 2014

Lapselle paita, legginssejä ja mekko

Ompelujumi on kestänyt jo luvattoman kauan ja viimein sain nopeilla surautuksilla sen purettua. Tein pikkulikalle lapsiaiheisesta kuosista peruspaidan, johon lisättiin ruusurintakorulla prinsessamaisuutta. Harmaa sopii yllättävän hyvin kuosin pohjaväriin, joka on hiukan haastava, sillä se ei ole selkeä vaaleanpunainen.












































Tein myös jo pitkään leikattuina olleet legginssit valmiiksi, mukavan värikkäitä raitoja ankeaa syksyä piristämään. Oikeanpuoleinen trikoo aiheutti pientä päänvaivaa, sillä pikkulikka oli päättänyt, että siitä täytyy tehdä mekko.







































Pikkulikka kävi piirtämässä kuvan haluamastaan mallista. Yritin selittää, ettei kangasta ole enää riittävästi. Yhä tiukempaan sävyyn tuli vastalausetta, että tästä tulee mekko ja mallasi jäljelle jäänyttä tilkkua ylleen.



























Asettelin tilkun leikattavaksi ja totuushan on, että liian kapeasta on hankala mekkoa tehdä. Paitsi jos.







































Lisätään sivuun kiilat, jotka vielä korostuvat eri suuntaan leikattuina. Suunniteltu juttu.

perjantai 19. syyskuuta 2014

Huppari usealla twistillä

Näin tänään inspiraatiokuvan hupparista, jossa oli useampi twisti ja heti ensimmäiseksi mietin kaavoitusmuutokset, joita peruspaitaan ja hupun kaavaan pitäisi tehdä, jotta saisi samankaltaisen mallin kuositeltua.

Pakko oli heti piirtää ohjeet muistiin ja tallettaa tulevaisuutta varten. Kietaisuhuppuinen huppari on A-linjainen, takaa pidemmäksi kaarrettu ja kengurutaskulla varustettu. Tyttömäistä twistiä on saatu edessä olevalla poimutuksella.

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Pikaisesti paidasta tunikaksi



























  • Mittaa sopiva tunikan pituus olalta helmaan. 
  • Pidennä paidan kaavaa jatkamalla ke- ja kt-viivoja tarpeellinen määrä ja piirrä uusi helmaviiva kohti sivusaumaa. 
  • Piirrä uusi sivusauma viistottumaan vyötärön kohdalta (tai rinnan alta, jos haluat "vatsaystävällisen" mallin) alaspäin haluamaasi leveyteen.
  • Jatka helmaviivaa kulmassa kohti sivusaumaa siten, että sivusauman ja helman yhdyskohtaan muodostuu suorakulma.
  • Pyöristä helma kauniiksi ja suorista sivusaumaa vyötäröltä. 

Helman voi myös kaartaa edestä lyhyemmäksi ja takaa pidemmäksi.




perjantai 12. syyskuuta 2014

Leggarikaavan muokkauksia väljemmiksi housuiksi

Lahkeesta löysät, ylhäältä kiinteät. Vyötäröä on laskettu haluttu määrä.
Lahkeenpituutta on lyhennetty ja levennetty.
Vyötärölle ja lahkeensuuhun on lisätty resori.
Löysemmät "collegehousut". Kaava on leikattu kahteen osaan ja levennetty. Vyötärölle on lisätty kuminauhakuja. Haarakoukkua on laskettu alemman sekä edessä että takana. Lahkeenpituutta lyhennetty puolet resorin korkeudesta.


maanantai 8. syyskuuta 2014

Viljapaita ja vihreät leggarit

Syksyyn sopiva "viljapaita" sai kaverikseen ruohonvihreät joustofroteiset legginssit. Kaulassa lämmittämässä tuubihuivi pehmeästä resorineuloksesta surautettuna. Malli vauhdikkaana.













































perjantai 8. elokuuta 2014

Kamerahame





































Tällä kertaa luottohame on leikattu suoraan langansuuntaan.



















perjantai 1. elokuuta 2014

Tyttö ja kissa


Mutta äiti, missä se kissa on?




























No takanahan kissa. 
Jee!

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Helppo kesätunika

Takapihalook kesä 2014, lämpöasteita 30 ja jotain.

perjantai 27. kesäkuuta 2014

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Keeppi

Kylmien ilmojen lämmitysvaate. Voitin pääsiäisen aikaan Majapuun munajahdista puolen metrin palan poroneulosta, joka on uskollisesti odotellut kaapissa omaa vuoroaan.

Tänään, täysin yllättäen ja pyytämättä, lämmitysidea iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olen kotona näin kesäisin sisätiloissa yleensä pelkästään toppi ja hame päällä (unohtamatta villasukkia), vaikka ulkona onkin poikkeuksellisen kylmä. Pikkulikka leikkii takapihalla ja ulkona on piipahdettava aina vähän väliä hytisemässä, eikä vain ikkunan takaa vahdittava. Lisäksi takaoven ollessa auki, veto on melkoinen. *hrrrrr*

Tarve pikalämmikkeelle oli olemassa ja keeppi täytti tarpeen loistavasti. Helppo pukea nopeasti ylle ja yhtä mutkatonta on riisuminen. Täydellinen Kylmien Ilmojen Hyppyyvaate.
























torstai 19. kesäkuuta 2014

Muutama kätevä linkkivinkki vol 1

Kädentien väljyyden, eli "kainalorypyn" poistaminen rintamuotolaskoksella. *klik*

Housujen sovitusmuutoksissa vanhanajan keinot (kts. kuvat) ovat edelleen kultaa *klik*

Perusohjeita taskujen valmistukseen *klik*

Vetoketjuhalkio ehjään kankaaseen *klik*

Piilovetoketjun ompelu *klik* tai *klik*

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Perushame hakaneuloista

Tein aikaisemmin hakaneulatrikoosta legginssit ja halusin samasta kuosista myös hameen. Twistinä hameessa on täysvinoon leikatut kappaleet, jolloin hakaneularivistöihin sai vähän eloa. Vyötäröllä on kapea taite ja ohut kuminauha, joka pitää kevyesti hameen paikoillaan.



































Hame on leikattu omien mittojen mukaan, eli tarvitaan vyötärön ympärys, lantion ympärys ja hameen pituus. Mikäli vyötärön ja lantion erotus on suuri, sivuviivan voi piirtää haluttuun helman leveyteen lantioviivalta alas ja piirtää kaartaen sivuviivan lantiolta vyötärölle. Siten helmasta ei tule liian leveäksi kellotettua, vaan juuri sopivasti A-linjainen.



sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Menneiden aikojen mekko

Ompelurintaman hiljaiselo katkesi hetkeksi perjantaisen ompeluhaasteen suosiollisella avustuksella. Tällä kertaa kaikilla osallistujilla oli tehtävänantona sama trikookuosi, josta sai tehdä mitä halusi. Keltainen sipuli, oranssilla taustalla ja ripauksella ruskeaa, toi heti mieleen 60-luvun minimekot. Lisäsin palan (n. 85cmx85cm) kaveriksi yksiväristä ruskeaa ja ison keltaisen napin. Pikkulikalle 60s mekko. 

Kaavaa mekkoon ei ollut, vaan leikkasin yläosan sopivan t-paidan mukaan ja loput katsoin silmämääräisesti mekon pituuden perustella, hiukan kultainen leikkaus jossain mielen perukoilla kummitellen. Hihan pituuden ratkaisi kankaan riittävyys ja pituutta hihalle saadaan tulevaisuudessa avaamalla kaksinkertaiset hihakäänteet. Tyypilliseen tapaan jätin mekkoon kasvunvaraa myös erittäin reippaan helmakäänteen muodossa. Joku nimittäin ei esipessyt trikoota ennen leikkaamista. 

Kaulus on valmistettu "käänteisenä muotokaitaleena", eli muotokaitaleen oikea puoli on ensin ommeltu pääntien nurjaa puolta vasten, käännetty oikealle puolelle ja tikattu kaitaleen huoliteltu sekä taitettu ulkoreuna kiinni pukuun. Huoliteltu ulkoreuna taittuu helpommin ja siistimmin kuin huolittelematon. Tällä tavoin tehty pääntie vaati tarkkaa asettelua ja silitystä, ettei nurja puoli (varsinkaan olkasaumojen kohdat) näy pääntien reunassa. Myös ulkoreunan kääntäminen ja tikkaaminen kannattaa silittää ja neulata huolellisesti. Siten säästää aikaa ja vaivaa. En laittanut kaitaleeseen tukikangasta, vaikka se olisikin ehkä helpottanut työstämistä, sillä halusin pääntien säilyvän pehmeänä. 



tiistai 13. toukokuuta 2014

Äitienpäiväpaita

Olen tehnyt äidilleni paitoja samalla kaavalla jo vuosia. Pääntien muoto on vaihdellut, mutta yksi asia on säilynyt: muotokaitaleen avulla huoliteltu pääntie. Helppoa ja siistiä. Toimii lapsen *klik* paidassa yhtä lailla kuin aikuisen.


























torstai 8. toukokuuta 2014

Anarkistileggarit

Kyllä se vain niin on, että trikoot ovat rantautuneet tähän taloon ja näihin jalkoihin. Hakaneuloja tällä kertaa.

tiistai 6. toukokuuta 2014

Lämpimien päivien varalle

Väljä ja vilpoinen mekko helteelle.

Leopardipaita kirppishameen kaveriksi.

Ohuen ohut rusettipaita aikaisemmin valmistuneen hameen kaveriksi.

Tilkusta tyttö ja lastenvaunut -kuosia tuli mekkonen.































Ja jos luvassa on viileä kesä, kaveriksi legginssejä.