keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Margaret ja lepakkohihaa jälleen

Tilasin Ikasyriltä raportin verran Unikuun terapiahuoneen Jennin suunnittelemaa Margaretia, mistä oli tarkoitus tehdä pikkulikalle mekko. Heti tilauksen jälkeen harmittelin liian pientä palaa, sillä jotenkin samaistuin tuohon poikatyttöön, joka sarvet päässä puhaltelee puussa saippuakuplia ja olisin halunnut kuosista itselleni jotain kivaa.

Kankaan nähdessäni näin siinä heti, en mekkoa, vaan lepakkohihaisen paidan. Raportin pituus 60cm riittää hyvin paidaksi, sillä lyhytselkäisenä malli ei saa olla kovin pitkä, joten sakset alkoivat viuhtoa kankaan päällä ja esipesukin jäi tekemättä. Lopputuloksena syntyi lepakkohihainen paita kaarretuilla ja lomittain menevillä "rannekkeilla". Hihan pituus olisi jäänyt ilman rannekkeita liian lyhyeksi 3/4-pituudeksi, joten tarve tuotti hihansuun yksityiskohdan. Ikisuosikki venepääntie ja aavistuksen löysä helma sopii lyhyehköön malliin, jotta kuosi olisi pääosassa.maanantai 15. kesäkuuta 2015

Lepakkohiha

Lepakkohihaisen paidan kaavan voi tehdä helposti kahdella tavalla. Edellisen postauksen kanssa samankaltaisen olkasaumallisen mallin kaavan voi piirtää sopivan paitakaavan etukappaleen mukaan.

Pääntie laajennetaan olalle ja nostetaan edestä. Samaan etukappaleen kaavaan piirretään takakappaleen pääntie hiukan nostamalla etukappaleen pääntiensyvyydestä ylöspäin. Hiha saadaan jatkamalla olkasaumaa niin pitkästi, että haluttu hihan pituus täyttyy. Hihansuu piirretään suorassa kulmassa olka-hihasaumaa vasten. Hihansuusta piirretään hihan sisäsauman ja paidan sivusauman kaarre lantiolle.

Toinen piirtämistapa on tehdä kaava mittojen mukaan, jolloin mallista on helppo tehdä myös olkasaumaton.


                                                                                                                                                                 

Aavikkosulka

Aavikkosulka on Unikuun terapiahuoneen Jenni Mäensivun suunnittelema kuosi, joka mielestäni sopii hyvin selkeään lepakkohihaiseen paitaan. Kuosissa on nuorten suosikkiväriä minttua sekä tummaa harmaata kesään sopivalla vaaleahkon harmaalla pohjalla.

Paidassa on lähes tunikapituus, joka on saatu aikaan leveällä helmakaitaleella. Venepääntiellä on kapea käänne ilman framilonia. Käänne on helpoin tehdä ennen olkasauman ompelua erikseen etu- ja takakappaleille. Hihansuissa on leveä käänne, minkä avulla hihan voi kääntää kasvunvaran verran lyhyemmäksi.
Paidan kaava on muokattu 1/2014 Ottobren Fly Away -lepakkohihaisen puseron kaavasta. Alkuperäinen malli oli lyhyehkö ja mallissa helmaan oli ommeltu kuminauha. Käytin kaavasta vain etukappaleen kaavan, mihin piirsin takakappaleen pääntien ja kankaan leveyden riittävyyden vuoksi myös hihasauman ja erillisen hihakappaleen.

Helmaan lisäsin kaitaleen, minkä leveys on hiukan kapeampi kuin paidan helman leveys. Kaitale on leikattu lantionympäryksen mukaan ja siihen taas on suhteutettu paidan helman leveys hiukan leveämpänä, eli ennen leikkaamista on hyvä tarkistaa kaavasta lantionympärys ja verrata sitä lapselta mitattuun lantionympärykseen.

Etukappaleen kaavan muokkaukset